Γιορτινό ψωμί
(για 1 καρβελάκι)
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό
- 1 φακελάκι μαγιά
- 2 κουταλιές γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιές σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλιές γλυκού μοσχοκάρυδο ή ξύσμα πορτοκαλιού
- 1/2 λίτρο γάλα χλιαρό
- 150 γραμμάρια βούτυρο μαλακωμένο
- 100 γραμμάρια σταφίδες
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε λεκανίτσα (ή στη λεκάνη του μίξερ) το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το μοσχοκάρυδο και το βούτυρο. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το γάλα ανακατεύοντας τη ζύμη για να βραχεί. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό και ζυμώνουμε ζωηρά μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή, λεία κι ελαστική. Ρίχνουμε τις σταφίδες και συνεχίζουμε το ζύμωμα να απλωθούν ομοιόμορφα στη ζύμη. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε 15 λεπτά να ησυχάσει. Αλείφουμε με λάδι ένα ταψάκι νούμερο 32 και πλάθουμε μέσα τη ζύμη. Το σκεπάζουμε ζεστά και το αφήνουμε να φουσκώσει, να γίνει διπλάσιο. Το τρυπάμε εδώ κι εκεί με πιρούνι, το αλείφουμε (ελαφρώς για να μην ξεφουσκώσει) με χλιαρό γάλα. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C γύρω στα 55-60 λεπτά.