Γλυκά Χριστόψωμα με γάλα και βούτυρο

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

ΓΛΥΚΑ ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΑ ΜΕ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΒΟΥΤΥΡΟ

Υλικά

  • 3 1/2 φλιτζάνια γάλα
  • 2/3 του φλιτζάνια βούτυρο και αρκετό λιωμένο βούτυρο για το ζύμωμα και το ψήσιμο
  • 1 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 φακελάκια μαγιά
  • 9 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (1 κιλό)
  • 1/2 κουταλιές γλυκού γλυκάνισο
  • λίγη μαστίχα κοπανισμένη
  • ελάχιστο αλάτι

Εκτέλεση

  1. Βράζετε 3 φλιτζάνια γάλα και προσθέτετε το βούτυρο, τη ζάχαρη και ελάχιστο αλάτι. Ανακατεύετε καλά για να διαλυθεί η ζάχαρη και αφήνετε το μείγμα να γίνει χλιαρό. Διαλύετε τη μαγιά στο υπόλοιπο γάλα. Προσθέτετε το μισό αλεύρι και χτυπάτε καλά το χυλό. Προσθέτετε τα αρωματικά κοσκινισμένα μαζί με το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύετε στην αρχή απαλά και κατόπιν πιο δυνατά μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη μαλακή (προσθέτοντας λίγο αλεύρι ακόμη αν χρειάζεται).
  2. Ζυμώνετε 10′ με τα χέρια σας και αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει σε βουτυρωμένη λεκάνη (χλιαρή) 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Την ξαναζυμώνετε και την πλάθετε σε κουλούρες λεπτές (κρατάτε λίγη ζύμη για το γαρνίρισμα).
  3. Τοποθετείτε τις κουλούρες σε βουτυρωμένη λαμαρίνα και τις αφήνετε σε χλιαρό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν πάλι σε όγκο (περίπου 45′). Γαρνίρετε την επιφάνεια του ψωμιού με κομματάκια ζύμης σε διάφορα οχήματα.
  4. Αλείφετε με λίγο γάλα. Ψήνετε 45′ μέχρι να ροδίσουν οι κουλούρες.
  • Author: Aggela

 

Leave a Reply