Γλύκισμα με σταφίδες και πορτοκάλι
για 24 κομμάτια
Υλικά
- 2 φλιτζάνια σταφίδες ξανθές
- 4 φλιτζάνια αλεύρι
- 3 κουταλιές γλυκού κοφτά μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλιές γλυκού σόδα
- ελάχιστο αλάτι
- το ξύσμα 1 πορτοκαλιού
- 250 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο και λίγο επιπλέον !Για το άλειμμα
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 4 αυγά
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
Για το σιρόπι
- 1 1/2 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού
- 1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
Εκτέλεση
- Πλένετε τις σταφίδες, τις στεγνώνετε πολύ καλά και τις ανακατεύετε με 1/2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι. Κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνετε μέσα ένα ένα τα αυγά και κατόπιν το ξύσμα του πορτοκαλιού, ενώ συνεχίζετε το χτύπημα. Προσθέτετε εναλλάξ το μείγμα από αλεύρι και μπέικιν πάουντερ και το γιαούρτι ανακατεύοντας πάντα. Στη συνέχεια βάζετε το μείγμα σταφίδα και αλευριού και ανακατεύετε απαλά. Ρίχνετε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί (διαστάσεων 22×36 εκ.) και ισιώνετε την επιφάνεια του. Ψήνετε 1 ώρα στους 180°C. Ανακατεύετε τη ζάχαρη με το χυμό πορτοκαλιού μέχρι να διαλυθεί και περιχύνετε το γλυκό μετά το ψήσιμο. Το αφήνετε να μείνει μέσα στο ζεστό φούρνο 1 ώρα ακόμη για να τραβήξει το σιρόπι.