Γρανίτα με καφέ
Υλικά
- 100 γραμμάρια ζάχαρη
- 50 γραμμάρια κόκκοι καφέ αλεσμένοι
- 150 ml κρέμα γάλακτος
- 1 κουταλιές γλυκού έτοιμο ρόφημα κακάο σε σκόνη για το γαρνίρισμα
- 12–16 κόκκοι καφέ για τη διακόσμηση
Εκτέλεση
- Βάζετε τη ζάχαρη και 600 ml νερό σε κατσαρόλα και ζεσταίνετε σε χαμηλή θερμοκρασία, ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη. Ανακατεύετε τη σκόνη από τους κόκκους του καφέ με το σιρόπι και αφήνετε να αρωματιστούν για 5 λεπτά.
- Σουρώνετε τον καφέ σε φίλτρο και αδειάζετε σε ρηχό πλαστικό σκεύος. Αφήνετε να κρυώσει, σκεπάζετε και βάζετε στην κατάψυξη, ώσπου το μίγμα να αρχίσει να κάνει κρυστάλλους στις άκρες. Βγάζετε και ξεκολλάτε τον πάγο από τις πλευρές του σκεύους και σπάτε σε μικρότερα κομμάτια με πιρούνι. Βάζετε πάλι στην κατάψυξη και συνεχίζετε να κάνετε την ίδια διαδικασία για 30 λεπτά, ώσπου να έχετε ένα κατεψυγμένο, αλλά κοκκώδες μίγμα.
- Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος, να αφρατέψει και να πήξει. Μοιράζετε τη γρανίτα του καφέ σε 4 ψηλά ποτήρια, σκεπάζετε με τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος, πασπαλίζετε με το κακάο, γαρνίρετε με τους κόκκους του καφέ και σερβίρετε αμέσως.