Ηπειρώτικη τραχανόπιτα
για 20-24 κομμάτια
Υλικά
- 400 γραμμάρια τραχανά γλυκό (από πλιγούρι)
- 1 λίτρο νερό περίπου
- 300 ml γάλα
- 4 αυγά
- 400 γραμμάρια φέτα τριμμένη
- 4 κουταλιές σούπας βούτυρο
- 5 χωριάτικα φύλλα για πίτες
- ½ φλιτζάνια βούτυρο λιωμένο
- 1/2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
- αλάτι
- 1 αυγό χτυπημένο με 1/2 φλιτζάνια γάλα για το άλειμμα
Εκτέλεση
- Βράζετε τον τραχανά στο νερό με λίγο αλάτι για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να πιει όλα τα υγρά και να στεγνώσει. Δεν πρέπει να βράσει τελείως. Τον αφήνετε λίγο να κρυώσει.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Σε μεγάλο μπολ χτυπάτε τα τέσσερα αυγά και προσθέτετε το γάλα και τη φέτα. Ρίχνετε και τον τραχανά μαζί με τις τέσσερις κουταλιές σούπας βούτυρο και ανακατεύετε. Αναμιγνύετε το λιωμένο βούτυρο με το ελαιόλαδο. Στρώνετε τα φύλλα σε λαδωμένο στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32 εκ. έτσι ώστε να εξέχουν αρκετά από τις άκρες του ταψιού, αλείφοντας τα ένα ένα. Ρίχνετε μέσα τη γέμιση και φέρνετε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, ώστε να δημιουργηθεί ένα ρολό γύρω γύρω στο ταψί. Περιχύνετε όλη την επιφάνεια της πίτας με το μίγμα του χτυπημένου αβγού και γάλακτος και ψήνετε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα και η γέμιση να πήξει καλά.