Ισπανική παέγια
ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
Υλικά
- 1 κιλό φτερούγες και μπουτάκια κοτόπουλου
- 3 φλιτζάνια ζωμό κότας
- 1/2 κουταλιές γλυκού σαφράν
- 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 μικρή κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές λωρίδες
- 1 1/2 φλιτζάνια άσπρο ρύζι
- 1 μέτρια ώριμη ντομάτα, καθαρισμένη από τους σπόρους, ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
- 2 ντομάτες κομμένες σε φέτες
- 3 μέτριες σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 225 γραμμάρια μέτριες γαρίδες χωρίς κέλυφος
- 200 γραμμάρια ψίχα από μύδια ή
- 600 γραμμάρια μύδια με τα κελύφη τους
- 1–2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
Εκτέλεση
- Βάζετε το ζωμό να σιγοβράσει σε μέτρια κατσαρόλα. Βάζετε τη ζαφορά σε μπολ και προσθέτετε καυτό ζωμό. Σκεπάζετε και αφήνετε το μείγμα να μείνει 20′. Βράζετε τα μύδια μέχρι να ανοίξουν τα κελύφη. Ζεσταίνετε 2 κουταλιές σούπας λάδι σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτετε το κοτόπουλο, πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι και το τσιγαρίζετε. Το μεταφέρετε σε πιατέλα. Προσθέτετε στο τηγάνι το υπόλοιπο λάδι και το ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνετε το κρεμμύδι και την πιπεριά και τα ψήνετε 10′, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το ρύζι και το σοτάρετε 1- 2′ σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά. Ρίχνετε το ζωμό με τη ζαφορά, τις ντομάτες, το σκόρδο και το κοτόπουλο. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και ψήνετε επί 20′. Ρίχνετε τις γαρίδες και τα μύδια, σκεπάζετε και ψήνετε ακόμη 5′ μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Πασπαλίζετε με μαϊντανό και σερβίρετε.