Ιταλικά Φασόλια Φούρνου
Υλικά
- 6 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
- 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- 1/2 φλιτζάνια κόκκινο ξηρό κρασί
- 2 κονσέρβες των 400 γραμμάρια ντοματάκια
- 1/2 φλιτζάνια νερό
- 2 κονσέρβες των 300 γραμμάρια άσπρα φασόλια
- 300 γραμμάρια κόκκινα φασόλια σε κονσέρβα
- 1 κουταλιές σούπας φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος
- 1 κουταλιές σούπας φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 2 φλιτζάνια μπαγιάτικο ψωμί τριμμένο
- 1/2 φλιτζάνια παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση
- Σοτάρετε το μπέικον, το κρεμμύδι και το σκόρδο σ’ ένα τηγάνι χωρίς λάδι και στραγγιστέ το λίπος, Προσθέστε το κρασί και αφήστε το να βράσει μέχρι να εξατμιστεί το μισό. Ρίξτε στο τηγάνι τα ντοματάκια, το νερό, τα φασόλια, το βασιλικό και το μαϊντανό και αφήστε τα να βράσουν.
- Σ’ ένα πυρίμαχο ταψί χωρητικότητας 2 λίτρων (8 φλιτζάνια), αλειμμένο με λάδι βάλτε το μείγμα των φασολιών και πασπαλίστε το με 1 1/2 φλιτζάνια ψωμί. Ψήστε τα για 20 λεπτά, σε μέτριο φούρνο. Στη συνέχεια, ανακατώστε καλά το ψωμί με τα φασόλια και πασπαλίστε την επιφάνεια τους με το τυρί και το υπόλοιπο ψωμί. Ψήστε για άλλα 20 λεπτά μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει και να είναι τραγανό.