Κακαβιά

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Κακαβιά

Υλικά

  • 300 γραμμάρια μέτριες γαρίδες
  • 200 γραμμάρια αστακός
  • 1200 γραμμάρια κεφάλια και κόκαλα ψαριών
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κλαδάκι σέλινο ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο καρότο ψιλοκομμένο
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 8 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • 2 λίτρα νερό
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο πράσο σε φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κλαδάκι σέλινο επιπλέον ψιλοκομμένο
  • 3 μέτριες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 1/2 κουταλιές σούπας θυμάρι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνια ξερό άσπρο κρασί
  • 1/4 φλιτζάνια ντοματοπολτός
  • 1/2 κουταλιές γλυκού μαραθόσπορος
  • 1 μεγάλη πατάτα κομμένη
  • 1 κουταλιές γλυκού ζάχαρη
  • πιπέρι-αλάτι
  • 250 γραμμάρια φιλέτο ψαριού
  • 150 γρ, μύδια χωρίς κέλυφος
  • 2 κουταλιές σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/4 φλιτζάνια χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Ξεφλουδίστε τις γαρίδες και αφαιρέστε το εντεράκι. Πετάξτε τα κεφάλια και κρατήστε τα κελύφη. Αφαιρέστε το κρέας του αστακού από το κέλυφος και κρατήστε το κέλυφος. Βάλτε σε κατσαρόλα τα κελύφη γαρίδας και αστακού, τα κεφάλια και τα κόκαλα ψαριών: το κρεμμύδι, το σέλινο, το καρότο, τα δαφνόφυλλα, τα κλαδάκια θυμαριού και το νερό και σιγοβράστε τα ξεσκέπαστα 35 λεπτά. Στραγγίστε, κρατήστε το ζωμό και πετάξτε τα υλικά. Χρειάζεστε 1,5 λίτρο (6 φλιτζάνια α) ζωμό. Σωτάρετε με το λάδι το πράσο και το σκόρδο ανακατώνοντας ώσπου να μαλακώσει το πράσο. Προσθέστε το επιπλέον σέλινο, την ντομάτα, το ψιλοκομμένο θυμάρι και το κρασί και βράστε τα ξεσκέπαστα ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προσθέστε το ζωμό ανακατωμένο με τον ντοματοπολτό και το μαραθόσπορο και σιγοβράστε 10 λεπτά. Προσθέστε την πατάτα και σιγοβράστε ώσπου να μαλακώσει. Προσθέστε ζάχαρη και πιπέρι.
  2. Κόψτε το κρέας του αστακού και το ψάρι σε κομματάκια 4 εκ., ρίξτε το ψάρι στη σούπα και σιγοβράστε 1 λεπτό. Ρίξτε τον αστακό και τις γαρίδες και σιγοβράστε 1 λεπτό. Προσθέστε τα μύδια, αφήστε να πάρουν μια βράση και προσθέστε το μαϊντανό και το χυμό λεμονιού.
  • Author: Aggela

 

Leave a Reply