Καλτσούνια πασχαλινά
Υλικά
Για τα φύλλα:
- 6 φλιτζάνια αλεύρι
- 1/2 φλιτζάνια βούτυρο λιωμένο
- 1 φλιτζάνια ζάχαρη
- 3 αυγά
- 1 κουταλιές γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
- 1 κουταλιές γλυκού μαγιά
- 1 φλιτζάνια γάλα χλιαρό
Για τη γέμιση:
- 1 1/2 κιλό ανθότυρο
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 2 κουταλιές σούπας μέλι
- 4 αυγά
- 1/2 κουταλιές γλυκού κανέλα
- 1 κουταλιές γλυκού ανθόνερο
- 1 κουταλιές γλυκού χυμό λεμονιού
- 1 κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο
- 1/2 φλιτζάνια σουσάμι
Εκτέλεση
- Ρίχνετε σε ένα μπολ τη μαγιά με δύο φλιτζάνια χλιαρό νερό. Ανακατεύετε, προσθέτετε μία κουταλιές σούπας ζάχαρη, λίγο αλεύρι και τα ανακατεύετε, μέχρι να γίνουν χυλός. Αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος. Βάζετε σε λεκάνη το μισό αλεύρι, χτυπάτε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και τα προσθέτετε. Ρίχνετε το γάλα, το βούτυρο, την μαστίχα και τη φουσκωμένη μαγιά. Τα ζυμώνετε, προσθέτοντας λίγο λίγο το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή. Σκεπάζετε τη λεκάνη και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Βάζετε σε μια λεκάνη το ανθότυρο, τη ζάχαρη, το ανθόνερο, τα τρία αυγά χτυπημένα, την κανέλα, το μέλι και τα ανακατεύετε καλά. Χωρίζετε τη ζύμη σε μπαλάκια και με τον πλάστη τα ανοίγετε σε φύλλα. Τα χωρίζετε σε στρογγυλά φυλλαράκια με ένα ποτήρι διαμέτρου 8 εκ. Βάζετε μια κουταλιές σούπας γέμιση σε κάθε φυλλαράκι και τσιμπάτε γύρω γύρω τη ζύμη, ώστε να σχηματιστεί ένα στρογγυλό καλτσουνάκι. Αλείφετε με βούτυρο δύο ταψιά και τοποθετείτε τα καλτσουνάκια σε απόσταση. Αφήνετε να φουσκώσει πάλι η ζύμη. Χτυπάτε το τέταρτο αυγό με το χυμό λεμονιού και αλείφετε τα καλτσούνια με πινέλο. Πασπαλίζετε με σουσάμι και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά.