Καρυδάτο με μέλι και πορτοκάλι
ΓΙΑ 20-24 ΚΟΜΜΑΤΙΑ
Υλικά
- 300 γραμμάρια μέλι
- 300 γραμμάρια ζάχαρη
- 450 γραμμάρια καρυδόψιχα ψιλοκοπανισμένη
- 4–5 κουταλιές σούπας κονιάκ
- 1 κουταλιές γλυκού σόδα φαγητού
- 1 κουταλιές γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλιές γλυκού κανελογαρίφαλα σκόνη
- 2 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού
- 3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- μερικά καρύδια κομμένα στη μέση για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Διαλύετε το μέλι μέσα στο πορτοκάλι. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το κονιάκ, την ψιλοκοπανισμένη καρυδόψιχα, τα κανελογαρίφαλα και τέλος το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Πρέπει να γίνει ένας χυλός σχετικά αραιός. Το βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί και το ψήνετε σε μέτριο φούρνο 45′ έως 1 ώρα περίπου. Γαρνίρετε την επιφάνεια του γλυκού με μισά καρύδια, που θα βυθίσετε ελαφρά στο γλυκό 15′ προτού ολοκληρωθεί το ψήσιμο.
- ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ: Μπορείτε να γαρνίρετε το γλυκό με σάλτσα σοκολάτας που θα φτιάξετε ως εξής: Λιώνετε σε μπεν μαρί 150 γραμμάρια κουβερτούρα σπασμένη σε κομματάκια, προσθέτετε 1 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη και 30 γραμμάρια βούτυρο. Ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και περιχύνετε το καρυδάτο.