Καρυδόπιτα
Υλικά
- 2 φλιτζάνια καρύδια κοπανισμένα
- 2 φλιτζάνια φρυγανιά τριμμένη
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 2 κουταλιές γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κουταλιές γλυκού σόδα μαγειρικής
- 6 αυγά
- 1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
- Καρύδια κομμένα στη μέση !Για τη διακόσμηση
Για το σιρόπι:
- 4 φλιτζάνια νερό
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 ξυλαράκι κανέλας
- 1 φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
- Χτυπάτε σε μεγάλο μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη, να αφρατέψουν. Προσθέτετε την κανέλα και τη φρυγανιά. Ανακατεύετε, να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνετε μέσα τα καρύδια, τη σόδα και το κονιάκ. Ανακατεύετε καλά και αδειάζετε σε βουτυρωμένο ταψί (28-30 εκ. διάμ.). Ψήνετε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.
- Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε σε μικρό κατσαρολάκι το νερό και τη ζάχαρη για 2 λεπτά. Προσθέτετε την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού και βράζετε, να γίνει ελαφρύ σιρόπι. Αφήνετε να κρυώσει. Βγάζετε την καρυδόπιτα από τον φούρνο και την περιχύνετε με το σιρόπι. Αφήνετε να «τραβήξει». Διακοσμείτε με καρύδια, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.