1 κιλό κιμάς (τα 2/3 μοσχαρίσιος και το 1/3 από χοιρινό)
1 μεγάλη φέτα μπαγιάτικο άσπρο ψωμί (χωρίς κόρα)
1/4 του κιλού πατάτες βρασμένες
1 κρεμμύδι
4 αυγά
βούτυρο
μαϊντανός
δυόσμος μπόλικος
τυρί τριμμένο
αλατοπίπερο
Εκτέλεση
Βάλτε σε γαβάθα τον κιμά και προσθέστε τις πατάτες, βρασμένες, ξεφλουδισμένες και περασμένες από τη μηχανή του πουρέ.
Μουσκέψτε το ψωμί, στίψτε το και βάλτε το με τον κιμά.
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, αφού το σωτάρετε στο τηγάνι με λάδι, σβήστε το με ελάχιστο νερό (2 κουταλιές σούπας) και αδειαστε το στον κιμά.
Προσθέστε το μαϊντανό και το δυόσμο ψιλοκομμένα, 2 κουταλιές σούπας τυρί τριμμένο, σπάστε μέσα τα αυγά, βάλτε και το ανάλογο αλατοπίπερο και ζυμώστετα καλά όλα μαζί, ώσπου να γίνουν μια σφιχτή και λεία μάζα.
Πλάστε τους κεφτέδες σε ό,τι μέγεθος και σχήμα θέλετε, αλευρώστε τους και στρώστε τους μέσα σε τηγάνι με καυτό λάδι πάνω στη φωτιά. Μη βάζετε πολλούς για να τους γυρίζετε με ευκολία να ψηθούν και από το άλλο μέρος.
Όταν τους ετοιμάσετε όλους, βάλτε στη μέση της πιατέλας πατάτες τηγανητές και γύρω γύρω τους κεφτέδες.
Αν θέλετε, πριν πλάσετε τους κεφτέδες, τηγανιστέ μόνο έναν.
Εάν διαλυθεί στο τηγάνι, σημαίνει ότι το μίγμα θέλει και άλλο αυγό.
Προσθέστε το, ξαναζυμώστε και πλάστε τους κεφτέδες.