ΚΕΪΚ ΑΠΛΟ Βασική συνταγή
Υλικά
- 3 φλιτζάνια αλεύρι πολυτελείας, κοσκινισμένο και λίγο επιπλέον για τις φόρμες
- 4 κουταλιές γλυκού κοφτά μπέικιν πάουντερ
- 1 1/2 φλιτζάνια βούτυρο και λίγο επιπλέον βούτυρο για το άλειμμα
- 1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 3/4 του φλιτζάνια γάλα
- 4 αυγά
- λίγη σκόνη βανίλιας
- λίγο αλάτι
- φρουί γλασέ
- ζάχαρη άχνη ή γλάσο για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάτε το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει. Ρίχνετε λίγη λίγη την ζάχαρη, χτυπώντας καλά. Ξεχωρίζετε τους κρόκους των αυγών από τ’ ασπράδια και προσθέτετε έναν έναν τους κρόκους στο μείγμα με το βούτυρο, χτυπώντας πάντα στο μίξερ. Ρίχνετε εναλλάξ γάλα, στο οποίο έχετε διαλύσει τη βανίλια και μείγμα αλευριού. Συνεχίζετε έτσι μέχρι ν’ αποκτήσετε έναν ομοιόμορφο χυλό. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
- Χτυπάτε τ’ ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα και τα ενσωματώνετε στο χυλό με απαλές κινήσεις. Ρίχνετε το μείγμα σε 2 μακρόστενες φόρμες διαμ. 22 εκ. βουτυρωμένες και πασπαλισμένες με λίγο αλεύρι. Ψήνετε στους 180, 1 ώρα και 10′ (μέχρι να βγαίνει στεγνή η λάμα ενός μαχαιριού που βυθίζετε μέσα στο γλυκό. Ξεφορμάρετε το κέικ και το γαρνίρετε με φρουί γλασέ, ζάχαρη άχνη ή γλάσο.