Βουτυρώνετε μακρόστενη φόρμα (30 Χ 11 εκ.) και πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάζετε το βούτυρο σε μεγάλο μπολ και το χτυπάτε, να αφρατέψει και να ασπρίσει. Προσθέτετε τη ζάχαρη (κρατάτε στην άκρη 1 κουταλιές σούπας) και λίγο άρωμα βανίλιας και χτυπάτε, ώσπου να ενωθούν τα υλικά και να αφρατέψουν. Προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά ανακατεύοντας καλά, ώσπου να γίνει ομοιογενές μείγμα.
Κοσκινίζετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε πιάτο και ρίχνετε στο μείγμα του βουτύρου το γάλα (κρατάτε 2 κουταλιές σούπας) εναλλάξ με το αλεύρι. Αδειάζετε τα 2/3 του μείγματος στη φόρμα. Κοσκινίζετε το κακάο και ανακατεύετε με την ζάχαρη και το γάλα που έχετε κρατήσει στην άκρη και το ρίχνετε στο υπόλοιπο μείγμα του κέικ.
Αδειάζετε το μείγμα του κακάο επάνω στο μείγμα του υπόλοιπου κέικ. Με πιρούνι ή μαχαίρι στριφογυρίζετε την ζύμη, για να ανακατευτεί και να γίνουν σχέδια. Ισιώνετε την επιφάνεια με σπάτουλα και ψήνετε για 40-60 λεπτά ή ώσπου να ψηθεί καλά ως το κέντρο και να ροδίσει η επιφάνεια του.
Δοκιμάζετε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας λάμα από μαχαίρι που πρέπει να βγει εντελώς καθαρή. Ξεφορμάρετε, να κρυώσει, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.