Κέικ με χουρμάδες

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Κέικ με χουρμάδες

Πρσετοιμασία: 45′ Ψήσιμο: 1 1/2 ώρα Μέτριας δυσκολίας

Υλικά

  • 250 γραμμάρια χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
  • το ξύσμα και ο χυμός 1 λεμονιού
  • 2 μπανάνες ώριμες
  • 180 γραμμάρια βούτυρο μαλακό και λίγο επιπλέον !Για το άλειμμα
  • 180 γραμμάρια ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 230 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 κουταλιές γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για το γαρνίρισμα

  • φετούλες μήλων που θα καραμελώσετε με:
  • 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • μερικά καβουρντισμένα κουκουνάρια

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160°C -170°C. Βουτυρώνετε μια μακρόστενη φόρμα και στρώνετε αντικολλητικό χαρτί, ώστε να καλυφθεί ο πάτος της και τα πλαϊνά τοιχώματα. Βουτυρώνετε και το χαρτί. Βάζετε τους χουρμάδες σ’ ένα κατσαρολάκι με το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και 90ml νερό. Βράζετε 5′, μέχρις ότου οι χουρμάδες μαλακώσουν. Κατόπιν τους πολτοποιείτε στο μπλέντερ. Σ’ ένα μπολ λιώνετε τις μπανάνες με το πιρούνι. Χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε τις μπανάνες και τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα ενσω-ματώνετε στο μείγμα του βουτύρου, σιγά σιγά, χτυπώντας με το μίξερ στην πιο χαμηλή ταχύτητα. Αδειάζετε το 1/3 από το μείγμα με τις μπανάνες στη φόρμα και ισιώνετε την επιφάνεια. Απλώνετε από πάνω του μισό πουρέ με τους χουρμάδες, Επαναλαμβάνετε πάλι μια στρώση μείγματος με μπανάνες, έπειτα χουρμάδες και τέλος μια τρίτη στρώση από το μείγμα με τις μπανάνες. Ψήνετε το κέικ στους 180°C, 1 1/2 ώρα περίπου. Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και το ξεφορμάρετε. Το γαρνίρετε με τις καραμελωμένες φετούλες των μήλων και το κουκουνάρι.
  • Author: Aggela

 

Leave a Reply Ακύρωση απάντησης