ΚΕΪΚ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ
Πρσετοιμασία: 45′ Ψήσιμο: 3 ώρες
Υλικά
για μια τετράγωνη φόρμα 20 εκ. ή μια στρογγυλή φόρμα διαμ. 22 εκ.
- 180 γραμμάρια βούτυρο και λίγο επιπλέον για τη φόρμα
- 3/4 του φλιτζάνια ξανθή ζάχαρη
- 3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
- 200 γραμμάρια σύκα ξερά ψιλοκομμένα
- 100 γραμμάρια φραγκοστάφυλα
- 100 γραμμάρια σταφίδες ξανθές
- 100 γραμμάρια καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- 1/2 φλιτζάνια ηλιόσπορους
- 1 κουταλιές γλυκού κανέλα τριμμένη
- 1 κουταλιές γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι δυνατό ολικής αλέσεως
- 1/2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1/2 φλιτζάνια χυμό βερίκοκου
- 3 κουταλιές σούπας λικέρ βερίκοκου ή πορτοκαλιού
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160°C. Βουτυρώνετε μια στρογγυλή ή τετράγωνη φόρμα για κέικ. Στρώνετε τη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί ώστε να καλυφθεί η βάση και τα πλαϊνά. Χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρις ότου αφρατέψουν. Προσθέτετε τ’ αυγά κατά μικρές ποσότητες, ενώ συνεχίζετε το χτύπημα.
- Κατόπιν, μεταφέρετε το μείγμα σ’ ένα μπολ και ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα στέρ εα υλικά με τη σειρά που αναγράφονται στη συνταγή μέχρι τους ηλιόσπορους. Κοσκινίζετε μαζί τους δύο τύπους αλευριού, τους προσθέτετε στο προηγούμενο μείγμα εναλλάξ με το χυμό και το λικέρ και ανακατεύετε με μεταλλικό κουτάλι. Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα και ισιώνετε την επιφάνεια του. Ψήνετε 2 1/2-3 ώρες και το βγάζετε από το φούρνο (βυθίζετε μια βελόνα μέσα στο κέικ κι αν βγαίνει καθαρή είναι έτοιμο). Το αφήνετε να μείνει αρκετές ώρες στη φόρμα προτού το αναποδογυρίσετε για να το ξεφορμάρετε. Το γαρνίρετε με φρουί γλασέ. Διατηρείτε έως 2 μήνες στο ψυγείο τυλιγμένο με διαφανή μεμβράνη.