Κέικ με καρότα
Μερίδες: 6-8
Υλικά
- 125 ml. ελαιόλαδο
- 3 αυγά
- 1 κουταλιές γλυκού άρωμα βανίλιας
- Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
- 200 γραμμάρια καρότα τριμμένα
- 100 γραμμάρια καρύδια κοπανισμένα
- 100 γραμμάρια ξανθές σταφίδες
- 225 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 κουταλιές γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κουταλιές γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη (προαιρ.)
- 1 κουταλιές γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλιές γλυκού σόδα μαγειρικής
- Λίγο αλάτι
ΓΛΑΣΟ:
- 150 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- 2 κουταλιές σούπας χυμός πορτοκαλιού
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε ελαφρά τη βάση και τα πλαϊνά μακρόστενης φόρμας. Σε μεγάλο μπολ βάζετε το ελαιόλαδο, τα αυγά, το άρωμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα ανακατεύετε καλά, να ενωθούν. Προσθέτετε τα καρότα, τα καρύδια και τις σταφίδες. Ανακατεύετε ελαφρά και προσθέτετε στο τέλος όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύετε, να ενωθούν. Αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα και ψήνετε για 1 ώρα. Σκεπάζετε το κέικ με αλουμινόχαρτο αν δείτε ότι η επιφάνεια του ροδίζει πολύ γρήγορα. Το αφήνετε να κρυώσει για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα και μετά το ξεφορμάρετε και το αφήνετε να κρυώσει καλά σε σχάρα.
- Ετοιμάζετε το γλάσο: Ανακατεύετε τη ζάχαρη άχνη με τον χυμό πορτοκαλιού, να γίνουν απαλό μίγμα. Αλείφετε την επιφάνεια του κέικ, κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.