Κέικ με ξερά βερίκοκα
Υλικά
- 1 2/3 ξερά βερίκοκα ψιλοκομμένα
- 3/4 φλιτζάνια μήλα βρασμένα και πολτοποιημένα
- 1/2 κουταλιές σούπας βούτυρο
- 1 1/2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 60ml. κρέμα γάλακτος
- 3 αυγά
- 2 κουταλιές γλυκού άρωμα βανίλιας
- 2 κουταλιές γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 350 γραμμάρια ζάχαρη
- 3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιές γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλιές γλυκού σόδα μαγειρικής
Εκτέλεση
- Βουτυρώνετε στρογγυλό ταψί (23 εκ. διάμ.) και σκεπάζετε τη βάση με χαρτί ψησίματος. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζετε το 1/3 από το φλιτζάνια με τα βερίκοκα, τον πουρέ των μήλων και 120ml. νερό σε κατσαρόλα. Σιγοβράζετε για 5 λεπτά ή ώσπου να μαλακώσουν τα βερίκοκα.
- Αδειάζετε το μίγμα σε μπλέντερ, προσθέτετε το βούτυρο, το ελαιόλαδο και την κρέμα γάλακτος και χτυπάτε, να γίνει ομοιογενές μίγμα. Το αφήνετε να κρυώσει ελαφρά και προσθέτετε τα αυγά, το άρωμα βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού ανακατεύοντας συνέχεια, ώσπου να γίνει απαλό μίγμα.
- Αδειάζετε σε μεγάλο μπολ και ανακατεύετε με τη ζάχαρη. Κοσκινίζετε σε μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Αδειάζετε το μίγμα στον χυλό με τα βερίκοκα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας απαλά. Προσθέτετε τα υπόλοιπα βερίκοκα, ανακατεύετε προσεκτικά και αδειάζετε στο ταψί.
- Ψήνετε για 1 1/2 ώρα ή ώσπου να ψηθεί το κέικ ως το κέντρο του. Βγάζετε από τον φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει στο ταψί για 10 λεπτά. Ξεφορμάρετε σε σχάρα, ώσπου να κρυώσει εντελώς. Κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.