Κέικ μήλων
ΓΙΑ 12 ΑΤΟΜΑ
Υλικά
- 4 μήλα
- ο χυμός και το ξύσμα ενός λεμονιού
- 225 γραμμάρια ζάχαρη
- 250 γραμμάρια μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
- 4 αυγά
- 400 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουταλιές γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 βανίλια
- 3 κουταλιές σούπας γάλα
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
- 3 κουταλιές σούπας μαρμελάδα
- 2 μήλα
- ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τα τέσσερα μήλα και τα κόβετε σε τέταρτα. Τα βάζετε σε ένα μπολ, τα περιχύνετε με το χυμό του λεμονιού και τα αφήνετε στην άκρη. Χτυπάτε τη μαργαρίνη με ελαιόλαδο με τη ζάχαρη στο μίξερ να ασπρίσουν και να γίνουν σαν κρέμα αφράτη. Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά χτυπώντας, μέχρι να ενσωματωθούν και το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και προσθέτετε το ξύσμα του λεμονιού. Τα ρίχνετε στο μείγμα των αυγών και ανακατεύετε συνεχώς με μεταλλικό κουτάλι. Προσθέτετε κατόπιν το γάλα και ανακατεύετε πάλι καλά.
- Ανάβετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφετε με λίγη μαργαρίνη μια φόρμα με κινητά τοιχώματα και την πασπαλίζετε με αλεύρι. Την τινάζετε για να πέσει το αλεύρι που περισσεύει. Ρίχνετε το μείγμα !ΓΙΑ Το κέικ και ισιώνετε την επιφάνεια με ένα μεγάλο μαχαίρι ή σπάτουλα. Στραγγίζετε τα μήλα και τα σπρώχνετε μέσα στη ζύμη. Ψήνετε 1 1/2 ώρα ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού και να ψηθούν τα μήλα. Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει προτού το ξεφορμάρετε. Βάζετε τη μαρμελάδα σε ένα κατσαρολάκι αντικολλητικό και τη ζεσταίνετε μέχρι να μαλακώσει. Κόβετε σε λεπτές φέτες τα υπόλοιπα μήλα, χωρίς να τα ξεφλουδίσετε και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα. Βράζετε 4′-5′ μέχρι ν’ αρχίσουν να μαλακώνουν. Τα αφήνετε να κρυώσουν 10′ και τα διακοσμείτε πάνω στο κέικ. Γαρνίρετε με λίγο ξύσμα λεμονιού.