Κεκακια καρδούλες
Υλικά
Πα τη βάση
- 8 ασπράδια αυγών (1 κούπα)
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1/2 κουταλιές γλυκού κρεμόριο ή 1 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
- 1 βανίλια
- 2 1/2 κούπας αμύγδαλα αλεσμένα (
- 300 γραμμάρια)
- 3 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη
!Για το γλάσο
- 1 κούπα μαρμελάδα βερίκοκο
- 4 1/2 κούπας ζάχαρη άχνη
- 1/2 κούπας νερό
- 1/4 κούπας γλυκόζη
- 1/4 κουταλιές γλυκού βανίλια
Εκτέλεση
- Χτυπήστε στο μίξερ, στη δυνατή ταχύτητα, τ’ ασπράδια με το κρεμόριο, να πήξουν και να αφρατέψουν. Εάν δεν έχετε κρεμόριο, ρίξτε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού, ενώ χτυπιούνται τ’ ασπράδια. Ρίξτε κατόπιν λίγη λίγη τη ζάχαρη και την βανίλια και χτυπήστε, ώσπου να επιτύχετε μαρέγκα σφικτή, να στέκεται σε όποιο σχήμα της δώσετε. Ανακατεύοντας απαλά μ’ ένα κουτάλι ρίξτε λίγα λίγα τ’ αλεσμένα αμύγδαλα και τη φρυγανιά κι ενώστε τα με τη μαρέγκα, προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει. Απλώστε το μείγμα στο μεγάλο (30×40 εκ.) ταψί του φούρνου επάνω σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο. Ψήστε το στους 200°C βαθμούς, 30’περίπου. Βγάλτε το παντεσπάνι από το φούρνο, αναποδογυρίστε το επάνω σε λαδόχαρτο και αφήστε το, να κρυώσει. Στο μεταξύ, βάλτε τη μαρμελάδα με 2-3 κουταλιές σούπας νερό επάνω σε μέτρια φωτιά, κι ανακατέψτε τη να ζεσταθεί. Περάστε την από λεπτό σουρωτήρι, να γίνει λεία. Κόψτε από το κέικ 15 καρδιές με το ειδικό κουπ-πατ και αλείψτε την επιφάνεια τους με τη ζεστή μαρμελάδα, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Αφήστε τα κεκάκια, να σταθούν επάνω σε σχάρα, ώσπου να στεγνώσει η μαρμελάδα. Ετοιμάστε το γλάσο. Ανακατέψτε σε μπεν μαρί τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη και τη βανίλια, να επιτύχετε ένα λείο γλάσο. Προσοχή, μην το παραζεστάνετε, γιατί θα θαμπώσει. Κατεβάστε το από τη φωτιά και διατηρήστε το επάνω σε ζεστό νερό, για να μην πήξει. Χρωματιστέ το γλάσο ροζ, ρίχνοντας κι ανακατεύοντας μερικές σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Πιάστε ένα ένα τα κεκάκια και βουτήξτε τα μέσα στο ζεστό γλάσο, να καλυφθεί η επιφάνεια τους, η αλειμμένη με τη μαρμελάδα, κι αραδιαστέ τα πάλι επάνω σε σχάρα να σταθούν, ώσπου να στερεοποιηθεί το γλάσο. Γαρνίρετέ τα σχηματίζοντας στην περιφέρεια μια γιρλάντα από κόκκινο γλάσο και κολλώντας στο κέντρο με λίγο νερό μια ζαχαρωτή καρδούλα.