Κέτσαπ μανιταριών

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Κέτσαπ μανιταριών

(Για 3 1/2 φλιτζάνια περίπου)

Υλικά

  • 1 1/2 κιλό φρέσκα μανιτάρια, καλλιεργημένα ή άγρια
  • 150 γραμμάρια αλάτι χοντρό
  • 1 κουταλιές σούπας αλάτι ψιλό
  • 2 κουταλιές σούπας ανάμεικτα μπαχαρικά
  • 2 μοσχοκάρυδα
  • 1 κουταλιές σούπας πιπέρι καγιέν ή 20 κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 5 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ 2 1/2 εκ. περίπου, ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού κονιάκ
  • 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού ξίδι

Εκτέλεση

  1. Πλένετε και στεγνώνετε καλά τα μανιτάρια. Τα ψιλοκόβετε, τα αναμιγνύετε με το χοντρό αλάτι, τα τοποθετείτε σε ένα ταψάκι και τα αφήνετε σε δροσερό μέρος για 9 ημέρες, ανακατεύοντας κατά διαστήματα με ένα κουτάλι. Μεταφέρετε τα μανιτάρια μαζί με τους χυμούς που άφησαν σε ένα τουλπάνι και τα πιέζετε να βγει ο χυμός τους σε ένα μπολ.
  2. Κοπανίζετε τα μπαχαρικά με ένα γουδί και τα προσθέτετε στο χυμό των μανιταριών, μαζί με το ψιλό αλάτι και τη ζάχαρη. Βράζετε το μείγμα σε μπεν-μαρί για 2 1/2-3 ώρες (προσθέτετε νερό στο κάτω κατσαρολάκι όταν τελειώνει). Σουρώνετε τη σάλτσα σε ένα λεπτό σουρωτήρι και την αναμιγνύετε με το κονιάκ και το ξίδι. Μοιράζετε τη σάλτσα σε μικρά αποστειρωμένα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς (αν τα ανοίξετε πρέπει να καταναλώσετε άμεσα τη σάλτσα).
  • Author: Aggela

 

Leave a Reply