Κιμαδόπιτα
Υλικά
- 1 κιλό μοσχαρίσιος ή αρνίσιος κιμάς
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 κουταλιές γλυκού κύμινο σε σκόνη
- 1 κουταλιές γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
- 1/2 κουταλιές γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 3 κουταλιές σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 2 κουταλιές σούπας δυόσμος ψιλοκομμένος
- 1 κουταλιές σούπας ντοματοπελτές
- 10 φύλλα κρούστας
- 150ml. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και τηγανίζετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, να μαλακώσουν. Προσθέτετε το κύμινο, τον κόλιανδρο και την κανέλα και ανακατεύετε. Ρίχνετε μέσα τον κιμά και τηγανίζετε για 10 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει, πιέζοντας με πιρούνι να λιώσουν οι σβόλοι. Προσθέτετε τα αρωματικά χόρτα, τον ντοματοπελτέ, αλάτι και ανακατεύετε. Αφήνετε να κρυώσει. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε μακρόστενο ταψί (33X23 εκ.). Σκεπάζετε τπ βάση και τα πλαϊνά με 3 από τα φύλλα κρούστας, αλείφοντας τα ένα-ένα με ελαιόλαδο. Σκεπάζετε με ακόμα 2 φύλλα, αφήνοντας τις άκρες να πέφτουν έξω από το ταψί. Αδειάζετε το μίγμα του κιμά και διπλώνετε μέσα τα φύλλα που εξέχουν. Αλείφετε με ελαιόλαδο ακόμα 2 φύλλα, τα διπλώνετε στα δύο και τα ακουμπάτε επάνω στον κιμά. Αλείφετε με ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα φύλλα, τα τσαλακώνετε και τα ακουμπάτε επάνω στην πίτα. Ψήνετε για 40 λεπτά ή ώσπου τα φύλλα να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανά. Βγάζετε, αφήνετε να σταθεί για μερικά λεπτά, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.