Κομπόστα με δαμάσκηνα
Υλικά
- 1 κιλό δαμάσκηνα ξερά
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλα
- 3 γαρίφαλα ολόκληρα
- 2 κουταλιές σούπας κονιάκ
- 1/2 φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
- Πλένετε τα δαμάσκηνα. Αφαιρείτε τα κουκούτσια και τα αφήνετε σε κατσαρόλα με πέντε φλιτζάνια νερό για 2 ώρες. Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και τα βράζετε για 1/2 ώρα. Ρίχνετε την κανέλα, τα γαρίφαλα, τη φλούδα λεμονιού, τη ζάχαρη και συνεχίζετε το βράσιμο για 10 λεπτά.
- Βγάζετε τα δαμάσκηνα με τρυπητή κουτάλα, τα βάζετε σε γυάλινο μπολ και βράζετε το σιρόπι για 5 λεπτά. Αφού κρυώσει, προσθέτετε το κονιάκ, το σουρώνετε και το ρίχνετε στα δαμάσκηνα.