Κολοκύθα γεμιστή

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Κολοκύθα γεμιστή

(για 6 άτομα)

Υλικά

  • 1 μεγάλη κίτρινη κολοκύθα (Διαλέξτε μια όμορφη κολοκύθα καλά ώριμη, κατά προτίμηση χωρίς λαιμό. Δοκιμάστε την να έχει επίπεδη βάση για να στέκεται και στο ψήσιμο και στο σερβίρισμα.)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κουταλιές σούπας σπόρος μάραθου, τριμμένος
  • 250 γραμμάρια μανιτάρια λευκά,σε φέτες
  • τα ψαχνά μίας βρασμένης κότας, σε μικρά κομμάτια
  • 200 γραμμάρια πικάντικη γραβιέρα σε κύβους
  • 1 μεγάλο κυδώνι, καθαρισμένο και τριμμένο
  • 20 κάστανα ψημένα, καθαρισμένα, κομμένα στα 2
  • 1 φλιτζάνια τσαγιού κουκουνάρια ψημένα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία
  • 1 φλιτζάνια τσαγιού φυλλαράκια μαϊντανού ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλιτζάνια τσαγιού σταφίδες ξανθές
  • 2/3 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι άσπρο (Καρολίνα ή νυχάκι) ξύσμα από 1 ώριμο πορτοκάλι
  • 1/2 φλιτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο
  • Αλουμινόχαρτο χοντρό

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα τσιγαρίζουμε να ροδίσουν ελαφρά. Τότε προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και 2 φλιτζάνια νερό βραστό. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να απορροφήσει τα υγρά. Τραβάμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε στο ρύζι τα ψαχνά της κότας, τη γραβιέρα, το κυδώνι, τα κάστανα, τα κουκουνάρια, τον μαϊντανό, στις σταφίδες και το ξύσμα. Ανακατεύουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
  2. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά την κολοκύθα. Κόβουμε ένα καπάκι μεγάλο ώστε να γίνει ευρύχωρο άνοιγμα στην κορυφή. Αφαιρούμε τα σπόρια και τις ίνες από το εσωτερικό της. Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά την κολοκύθα και πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με μια ποσότητα από τον τριμμένο σπόρο μάραθου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.Μ’ ένα μεγάλο κουτάλι βάζουμε τη γέμιση στην κολοκύθα. Βάζουμε μια στρώση, πασπαλίζουμε με σπόρο μάραθου, ακόμα λίγη γέμιση, πάλι σπόρο μάραθου. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να γεμίσει. Δεν πιέζουμε τα υλικά για να δώσουμε χώρο να ψηθούν με τα υγρά της κολοκύθας. Βάζουμε προσεκτικά την κολοκύθα σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο, την αλείφουμε με λάδι και την τυλίγουμε ολόκληρη με αλουμινόχαρτο ειδικό για ψήσιμο (όχι κοινό αλουμινόχαρτο). Την βάζουμε στο φούρνο και μετά από 1 ώρα χαμηλώνουμε στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 1/2 ώρα ακόμα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τρυπάμε με ένα ξύλο από σουβλάκι την κολοκύθα για να διαπιστώσουμε αν η σάρκα της είναι μαλακή, αν είναι τη βγάζουμε από το φούρνο, διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο.
  3. Μεταφέρουμε πολύ προσεκτικά την κολοκύθα σε πιατέλα για να την σερβίρουμε. Παίρνουμε από το άνοιγμα, με μια ρηχή κουτάλα, γέμιση μαζί με τη σάρκα της κολοκύθας, προσεκτικά όμως να μην κοπεί το εξωτερικό φλούδι το οποίο δεν τρώγεται.
  • Author: Aggela

 

Leave a Reply