Κολοκυθομπούρεκο
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 120 ml ελαιόλαδο
- 100 ml ούζο ή τσικουδιά
- 1 κουταλιές γλυκού Αλάτι
- Νερό
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 1 κιλό κολοκυθάκια σε λεπτές λωρίδες
- 2 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 400 γραμμάρια μαλακή μυζήθρα θρυμματισμένη
- 400 γραμμάρια γλυκιά γραβιέρα τριμμένη
- 200 γραμμάρια ανθότυρο
- 100 ml γάλα
- 2 αυγά
- 4–5 κουταλιές σούπας δυόσμος ψιλοκομμένος
- Σουσάμι
Εκτέλεση
- Ετοιμάζετε τη ζύμη: Βάζετε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το ούζο και το αλάτι. Ανακατεύετε και ρίχνετε σιγά-σιγά τόσο νερό ώστε να γίνει απαλή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια σας. Τη μαζεύετε σε μπάλα, τη σκεπάζετε και την αφήνετε στην άκρη.
- Ετοιμάζετε τη γέμιση: Αλατίζετε τα κολοκυθάκια και τα αφήνετε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι για 30 λεπτά. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε τα τρία τυριά.
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο. Στρώνετε τα 2/3 της ζύμης σε ταψί. Αλευρώνετε τα κολοκυθάκια και τα απλώνετε σε μία στρώση στη βάση της πίτας. Σκεπάζετε με μία στρώση από τα τυριά και πασπαλίζετε με δυόσμο. Βάζετε πάλι μία στρώση από κολοκυθάκια, σκεπάζετε με τυριά και δυόσμο και συνεχίζετε με στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά της γέμισης. Χτυπάτε το γάλα με το ένα αυγό και περιχύνετε με το μίγμα της γέμισης.
- Σκεπάζετε με την υπόλοιπη ζύμη και ενώνετε τις άκρες. Αλείφετε με το δεύτερο αυγό και πασπαλίζετε με σουσάμι. Ραντίζετε με ελαιόλαδο και ψήνετε για 1 ώρα στον φούρνο ή ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας. Βγάζετε, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.