Κορμός μπακαλιάρου αλα κρεμ
20 φέτες από 565 kj ή 135 θερμίδες
Υλικά
- 1 κιλό φιλέτα μπακαλιάρου
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 ασπράδι αυγού
- 200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
- 25 γραμμάρια ψιλοκομμένα φυστίκια Αιγίνης
- 4 καπνιστές πέστροφες
- 200 γραμμάρια σολομός σε λεπτές φέτες
- 25 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο
- 1 ματσάκι άνηθο
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε, πλένετε και στραγγίζετε τα φιλέτα. Τα περνάτε από την κρεατομηχανή, αλατίζετε, πιπερίζετε και τέλος ανακατεύετε το ασπράδι. Λιώνετε τελείως το μίγμα στο μπλέντερ, το αδειάζετε σε μπολ, όπου προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, τα φυστίκια. Χτυπάτε με χτυπητήρι ή χειροκίνητο μίξερ. Καθαρίζετε από το δέρμα τις καπνιστές πέστροφες, αφαιρείτε τα κεφάλια και τις ραχοκοκαλιές. Λιώνετε το βούτυρο και αλείφετε μ’ αυτό μια τετράγωνη φόρμα. Στρώνετε το δέρμα από τις πέστροφες κάτω και στα πλάγια της φόρμας. Γεμίζετε τη φόρμα κατά σειρά με το μίγμα του μπακαλιάρου και τα φιλέτα πέστροφας τυλιγμένα σε φέτα σολομού, πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο άνηθο. Επαναλαμβάνετε 2-3 φορές μέχρι να γεμίσει η φόρμα. Καλύψτε την επιφάνεια με αλουμινόχαρτο. Γεμίστε το ταψί φούρνου με νερό σε ύψος 2 εκ, περίπου, βάλτε σε αυτό τη φόρμα, και αφήστε να σιγοψηθεί περίπου 1 ώρα στους 180′ C. Πολύ ωραία ταιριάζει το τζατζίκι μαζί.