κορμός με γάλα ζαχαρούχο και σοκολάτα
Ψήσιμο 12-15 λεπτά !ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ 4 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια) 80 γραμμάρια ζάχαρη 80 γραμμάρια αλεύρι, κοσκινισμένο το ξύσμα μισού λεμονιού ή πορτοκαλιού λίγο βούτυρο και αρκετή άχνη !ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ 300 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα, σπασμένη σε κομματάκια 200 γραμμάρια ζαχαρούχο γάλα το ξύσμα μισού πορτοκαλιού 2 κουταλιές σούπας λικέρ 200 γραμμάρια βούτυρο, κομμένο σε κομματάκια 4 κρόκοι αυγών 40 γραμμάρια αλεύρι λίγο στιγμιαίο καφέ αμύγδαλα καβουρδισμένα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
- 4 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
- 80 γραμμάρια ζάχαρη
- 80 γραμμάρια αλεύρι, κοσκινισμένο
- το ξύσμα μισού λεμονιού ή πορτοκαλιού
- λίγο βούτυρο και αρκετή άχνη
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
- 300 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα, σπασμένη σε κομματάκια
- 200 γραμμάρια ζαχαρούχο γάλα
- το ξύσμα μισού πορτοκαλιού
- 2 κουταλιές σούπας λικέρ
- 200 γραμμάρια βούτυρο, κομμένο σε κομματάκια
- 4 κρόκοι αυγών
- 40 γραμμάρια αλεύρι
- λίγο στιγμιαίο καφέ
- αμύγδαλα καβουρδισμένα
Εκτέλεση
Για το παντεσπάνι:
- Βουτυρώνετε ένα ρηχό, ορθογώνιο ταψάκι και το στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί, το οποίο επίσης βουτυρώνετε ελαφρά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Χτυπάτε σε μπολ τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη και το ξύσμα μέχρι να ασπρίσουν. Χτυπάτε χωριστά τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη. Αναμειγνύετε το μείγμα των κρόκων με τη μαρέγκα, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε και πάλι. Απλώνετε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνετε για 12-15 λεπτά στους 180°C. Αναποδογυρίζετε το παντεσπάνι πάνω σε μια πετσέτα πασπαλισμένη με άχνη και ξεκολλάτε προσεχτικό το χαρτί. Σκεπάζετε το παντεσπάνι με καθαρό χαρτί και το τυλίγετε σε ρολό με τη βοήθεια της πετσέτας. Το αφήνετε να κρυώσει.
Για την κρέμα:
- Χτυπάτε τους κρόκους με το αλεύρι. Προσθέτετε στο ζαχαρούχο γάλα λίγο νερό και το ζεσταίνετε σε κατσαρολάκι. Κατόπιν, το ρίχνετε στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύετε. Μεταφέρετε το νέο μείγμα στο κατσαρολάκι και δένετε την κρέμα σε σιγανή φωτιά. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε την κουβερτούρα, το ξύσμα και το λικέρ και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Κατόπιν, προσθέτετε το βούτυρο (λιωμένο) και τον καφέ και ανακατεύετε καλά. Ξεδιπλώνετε το ρολό και αφαιρείτε την πετσέτα. Απλώνετε τη μισή σοκολατένια κρέμα και τυλίγετε ξανά σε ρολό. Γαρνίρετε με την υπόλοιπη κρέμα και πασπαλίζετε με αμύγδαλα καβουρδισμένα.