Κορμός μελιτζάνας με κιμά
για 6-8 άτομα:
Υλικά
- 800 γραμμάρια μελιτζάνες φλάσκες, τρυπημένες και ψημένες στο γκριλ
- 400 γραμμάρια φύλλο κρούστας
- 600 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο με λίγο λάδι
- 4 αυγά χτυπημένα και 1 κρόκο χτυπημένο με λίγο νερό
- 200 γραμμάρια κεφαλοτύρι χοντροτριμμένο
- 1/3 φλιτζάνια ελαιόλαδο
- 100 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
- αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
- Ξεφλουδίζετε τις ψημένες μελιτζάνες, αφαιρείτε τους χοντρούς σπόρους και τις αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίζουν. Βάζετε τον κιμά σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά κι ανακατεύετε κατά διαστήματα με κουτάλα για να μη σβολιάσει και μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, σοτάρετε για λίγο ακόμη κι αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε τον κιμά να κρυώσει λίγο και προσθέτετε τα αυγά και το τριμμένο τυρί. Τέλος, ενσωματώνετε τη μελιτζάνα λιωμένη. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βάζετε στον πάγκο σας μια λαδόκολλα και στρώνετε πάνω της τα έξι φύλλα κρούστας αλείφοντας τα ένα ένα με βούτυρο. Απλώνετε τη μισή γέμιση στο πάνω φύλλο ομοιόμορφα, αφήνοντας 3 εκ. περιθώριο στις τρεις άκρες και 5 εκ. στην πάνω φαρδιά άκρη. Σηκώνετε την κάτω άκρη της λαδόκολλας για να αρχίσει να τυλίγεται ο κορμός. Τυλίγετε δυο τρεις φορές, διπλώνετε τα πλαϊνά προς τα μέσα και τυλίγετε ως το τέλος. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση. Τοποθετείτε τους κορμούς σε λαδωμένο ταψί, τους ραντίζετε με λίγο νερό, τους αλείφετε με τον κρόκο του αβγού και τους ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-55 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν οι κορμοί.