Κοτόπιτα Ηπείρου
για ένα ταψί διαμέτρου 32 εκ.:
Υλικά
Για το χωριάτικο φύλλο:
- 700 γραμμάρια αλεύρι σκληρό ή σταρένιο
- 1 κουταλιές γλυκού αλάτι
- 1/3 φλιτζάνια ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές σούπας ξίδι
- 1 –1 & 1/4 φλιτζάνια χλιαρό νερό
Για τη γέμιση:
- 1 κοτόπουλο βρασμένο (μόνο το ψαχνό)
- 3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
- 2 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2/3 φλιτζάνια ρύζι Καρολίνα
- 1/3 φλιτζάνια ελαιόλαδο
- 4 αυγά
- αλάτι,πιπέρι
Για το άλειμμα των φύλλων:
- ½ φλιτζάνια ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνια λιωμένο βούτυρο
Εκτέλεση
- Σε μία λεκάνη βάζετε το αλεύρι και ανοίγετε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνετε εκεί το αλάτι, το λάδι και το ξίδι. Προσθέτετε το νερό τμηματικά και ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Τη χωρίζετε σε εννέα μπάλες (η μία πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερη). Τις σκεπάζετε και αφήνετε να «ξεκουραστούν» για 30 λεπτά.
- Ετοιμάζετε τη γέμιση: σε βαθιά κατσαρόλα σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο με το λάδι. Προσθέτετε το κοτόπουλο μαζί με αλάτι και πιπέρι και το σοτάρετε λίγο. Προσθέτετε ένα φλιτζάνια από το ζωμό κοτόπουλου και μισό φλιτζάνια νερό. Όταν πάρει βράση, ρίχνετε το ρύζι και το βράζετε για 5 λεπτά. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χωρίζετε τη γέμιση σε πέντε δόσεις.
- Ανοίγετε τη μεγάλη μπάλα ζύμης σε φύλλο αρκετά μεγαλύτερο από το ταψί. Το στρώνετε στο λαδωμένο ταψί φροντίζοντας να πρσεξέχουν οι άκρες του. Το αλείφετε με το λάδι και το βούτυρο. Ανοίγετε άλλα 3 φύλλα στο μέγεθος του ταψιού και τα στρώνετε πάνω από το πρώτο, αλείφοντας ενδιάμεσα με λάδι και βούτυρο. Ανοίγετε τα υπόλοιπα πέντε φύλλα και τα ψήνετε ένα ένα πάνω στον πάτο ενός αναποδογυρισμένου ταψιού σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° για 5 λεπτά το καθένα.
- Στρώνετε τα τέσσερα ψημένα φύλλα στο ταψί εναλλάξ με τη γέμιση, αλείφοντας τα ενδιάμεσα με βούτυρο και λάδι και τελειώνοντας με γέμιση. Το πέμπτο φύλλο το σπάζετε με τα χέρια πάνω στην τελευταία στρώση γέμισης και από πάνω στρώνετε την υπόλοιπη γέμιση. Γυρίζετε μέσα στο ταψί το πρώτο φύλλο που περισσεύει και το διπλώνετε έτσι ώστε να σχηματίζει χοντρό ρολό στις άκρες. Χτυπάτε τα αυγά και προσθέτετε τον υπόλοιπο ζωμό. Περιχύνετε την πίτα με το μείγμα και την ψήνετε στους 200’ για μία ώρα περίπου,μέχρι να ροδίσει και να κάνει κρούστα.