Κοτόπουλο αν ασπίκ
ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
Υλικά
- 1 κοτόπουλο γύρω στα 1700 γραμμάρια
- 1 κρεμμύδι
- 2 καρότα
- αλάτι
- πιπέρι
- 3–4 αγγουράκια τουρσί
- 1 κουταλιές σούπας κάππαρη
- 2 κουταλιές σούπας ζελατίνη
- 2 αυγά βρασμένα, κομμένα σε ροδέλες
- 3–4 ελιές γεμιστές με πιπεριά σε ροδέλες
- μερικά φυλλαράκια μαϊντανό
Εκτέλεση
- Βάζετε το κοτόπουλο σε κατσαρόλα με λίγο νερό, το κρεμμύδι, τα καρότα, αλάτι και πιπέρι. Το βράζετε ώσπου να μαλακώσει καλά, το βγάζετε από το ζουμί, αφαιρείτε τα κόκαλα και τις πέτσες και το κόβετε σε κομματάκια. Στραγγίζετε, αφού το ξαφρίσετε, το ζουμί και αφαιρείτε το λίπος (πρέπει να είναι 2 φλιτζάνια α). Διαλύετε μέσα σ’ αυτό τη ζελατίνη. Κρατάτε το μισό και το υπόλοιπο το ρίχνετε σε μια στενόμακρη φόρμα. Βάζετε τη φόρμα στο ψυγείο. Όταν το ζελέ πήξει, τοποθετείτε στην επιφάνεια φετάκια αυγού, ροδέλες ελιάς και φυλλαράκια μαϊντανό. Κόβετε το καρότο και τα αγγουράκια σε κομματάκια και τα ανακατεύετε με τα κομμάτια του κοτόπουλου και την κάππαρη. Τα στρώνετε μέσα στη φόρμα. Ρίχνετε 1 κουταλιές σούπας, το υπόλοιπο ζελέ, αφού γαρνίρετε με ροδέλες αυγού. Σκεπάζετε τη φόρμα και τη βάζετε στο ψυγείο να σταθεί 5-6 ώρες. Για να ξεφορμάρετε, περνάτε πρώτα ένα μαχαίρι ανάμεσα στο ζελέ και τα τοιχώματα της φόρμας. Κατόπιν βυθίζετε τη φόρμα, μερικά δευτερόλεπτα, σε ζεματιστό νερό και αναποδογυρίζετε σε πιατέλα. Γαρνίρετε το ασπίκ με σαλατικά και φετάκια ή λωρίδες καρότου.