Κοτόσουπα με άγριο ρύζι
(για 6 άτομα)
Υλικά
- 1 κοτόπουλο μεγάλο, προτιμότερο βιολογικό (ή κόκορα ή κότα), χωρίς πέτσες
- 1 κρεμμύδι
- 1–2 γαρίφαλα
- 4 μεγάλα πράσα (μόνο το τρυφερό τους)
- 200 γραμμάρια μανιτάρια άσπρα
- 1 μέτρια πατάτα
- 2 καρότα
- 1 μικρή σελινόριζα
- 6 λιαστές ντομάτες
- 150 γραμμάρια άγριο ρύζι
- 1/2 φλιτζάνια τσαγιού τραχανάς σιταρένιος (όχι ξινός)
- αλάτι, πιπέρι
- 4 – 5 κουταλιές σούπας λάδι
Εκτέλεση
- Βάζουμε το κοτόπουλο να βράσει σε μια κατσαρόλα με νερό να το καλύπτει άνετα. Ξαφρίζουμε σχολαστικά και ρίχνουμε το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα καρφωμένα. Μαζί βάζουμε και λίγο αλάτι. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο (45′ – 1′ ώρα περίπου). Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά: τις λιαστές ντομάτες σε μικρούτσικα κομμάτια,τα καρότα σε φετάκια, τα πράσα τα χαράζουμε σταυρωτά και τα ψιλοκόβουμε, την πατάτα και τη σελινόριζα σε ζάρια, τα μανιτάρια φετάκια. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Όταν κρυώσει σχετικά, βγάζουμε το πουλί σε μια πιατέλα. Βάζουμε το ζουμί να βράσει και ρίχνουμε το λάδι μαζί με όλα τα λαχανικά. Αφήνουμε να βράσουν μόνα τους 5 λεπτά και ρίχνουμε το άγριο ρύζι. Μετά από 10 λεπτά, προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε. Μετά από 10-15 λεπτά η σούπα είναι έτοιμη. Την αφήνουμε μισή ώρα πριν σερβίρουμε. Την πυκνότητα της σούπας τη ρυθμίζουμε ανάλογα με το γούστο μας, αλλά καλά είναι να είναι πηχτούτσικη. Σερβίρουμε με λαδολέμονο την κότα χωριστά.