ΚΟΥΣ-ΚΟΥΣ
για 6 μερίδες
Υλικά
- 1 κιλό αρνί (μπούτι ή πλάτη)
- 7 σκελίδες σκόρδο
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
- 2 κουταλιές σούπας λάδι
- 750 γραμμάρια σιμιγδάλι
- 2 λίτρα ζωμό κρέατος (από κύβο)
- 3 φύλλα δάφνης
- 1 κουταλιές γλυκού κόκκους μαύρο πιπέρι
- 2 κουταλιές γλυκού δεντρολίβανο
- 400 γραμμάρια μικρά κρεμμυδάκια
- μισό λάχανο του 1 κιλού
- 400 γραμμάρια καρότα
- 2 πράσα
- 3 κολοκυθάκια
- 1/2 κοτόπουλο
- 1/2 κουτί κατεψ. αρακάς
- 100 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο
- 1 κουταλιές σούπας σκόνη τσίλι ή 1/2 κουταλιές γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1 κουταλιές σούπας ντοματοπελτέ
Εκτέλεση
- Βάζετε στο αρνίσιο κρέας τις σκελίδες σκόρδου, το αλατίζετε, το πιπερίζετε και το σωτάρετε σε πολύ καυτό λάδι. Ρίχνετε 2 κουταλιές σούπας αλάτι σε 1/2 λίτρο κρύο νερό. Όταν διαλυθεί το αλάτι, το ρίχνετε πάνω στο σιμιγδάλι και αφήνετε 15 λεπτά, να φουσκώσει. Ανακατεύετε με ξύλινο κουτάλι.
- Ετοιμάζετε τον ζωμό, ρίχνετε το αρνίσιο κρέας το υπόλοιπο σκόρδο, τα φύλλα δάφνης, το πιπέρι και το δεντρολίβανο. Καλύπτετε την κατσαρόλα με βρεγμένη πετσέτα.
- Βάζετε το σιμιγδάλι σε λεπτό σουρωτήρι και το τοποθετείτε πάνω στην πετσέτα. Κλείνετε με καπάκι το σιμιγδάλι και αφήνετε να σιγοβράσει περίπου 1 ώρα. Έπειτα αδειάζετε το σιμιγδάλι σε δοχείο και αφήνετε να φουσκώσει σε 1/2 λίτρο κρύο νερό.
- Ψιλοκόβετε τα λαχανικά και τα ρίχνετε στο ζωμό μαζί με το κοτόπουλο. Σουρώνετε το σιμιγδάλι. Σκεπάζετε πάλι στην κατσαρόλα με βρεγμένη πετσέτα, τοποθετείτε πάλι το σιμιγδάλι πάνω στην πετσέτα, σε κατσαρόλα, και αφήνετε να σιγοβράσουν 1 ώρα περίπου. Στο τέλος προσθέστε τον αρακά.
- Αδειάζετε το σιμιγδάλι σε μπολ, ρίχνετε το φρέσκο βούτυρο, τα λαχανικά, το κοτόπουλο και το αρνάκι κομμένο σε μικρά κομμάτια.
- Η σάλτσα: Ανακατεύετε 3/4 φλυτζανιού ζωμό με τον ντοματοπελτέ και το πιπέρι καγιέν ή τη σκόνη από τσίλι. Σερβίρετε την χωριστά.