Κοζάκικο ψωμί
Χρόνος ετοιμασίας: περίπου 2 ώρες Χρόνος ψησίματος: 30-35 λεπτά Φούρνος Ηλεκτρικός: 200-220 (προθερμασμένος) Υγραερίου: Θέση 4 (προθερμασμένος)
Υλικά
- 125 γραμμάρια σικαλίσιο αλεύρι, χοντροαλεσμένο
- 375 γραμμάρια κοινό αλεύρι
- 1 κουταλιές γλυκού αλάτι
- 40 γραμμάρια μαγιά μπίρας
- 300ml χλιαρό νερό
- 40 γραμμάρια μαλακό βούτυρο
- 1 φέτα ξερό ψωμί
- 400 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος ή χοιρινός
- 1 κρεμμύδι
- 3 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένα μυρωδικά
- γλυκιά πάπρικα αλεσμένη
- συμπυκνωμένο γάλα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
- Ανακατώστε σε λεκανάκι το αλεύρι σίκαλης και το σιτάλευρο. Θρυμματίστε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό νερό και προσθέστε την. Προσθέστε το βούτυρο. Ζυμώστε με το ειδικό εξάρτημα ζύμης του μίξερ, πρώτα στη χαμηλή ταχύτητα και μετά στην πιο υψηλή, ώσπου να γίνει η ζύμη λεία (περίπου 5 λεπτά). Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε τη σε ζεστό μέρος να ανέβει.
Για τη γέμιση:
- Μουλιάστε το ψωμί, στραγγιστέ το καλά και βάλτε το σε μπολ μαζί με τον κιμά. Ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, Προσθέστε το στον κιμά μαζί με τα μυρωδικά. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και πάπρικα και ζυμώστε τον κιμά. Πασπαλίστε τη ζύμη με αλεύρι, βγάλτε τη στον πάγκο και ζυμώστε ξανά. Χωρίστε τη ζύμη σε 2 μέρη.
- Ανοίξτε τα ζύμη σε δύο ορθογώνια 12×15 εκ, και μοιράστε επάνω τους τη γέμιση, αφήνοντας ένα περιθώριο 11/2 εκ. Αλείψτε τις άκρες με νερό, γυρίστε τες επάνω οπό τη μακριά πλευρά και πατήστε να κολλήσουν.
- Βάλτε τα ψωμιά πάνω σε βουτυρωμένο χαρτί φούρνου με την ένωση κάτω.
- Σκεπάστε και αφήστε να ανέβουν.
- Αλείψτε την επιφάνεια των ψωμιών με συμπυκνωμένο γάλα και χαράξτε τα σε σχήμα ζιγκ-ζαγκ. Βάλτε τα στο φούρνο.