Κρεατόπιτα με κυδώνια
Μερίδες: 10-12
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ :
- 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιές γλυκού αλάτι
- 10 κουταλιές σούπας νερό
- 200 γραμμάρια βούτυρο
- 1 κρόκος αυγού
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 2 κρεμμύδια σε ροδέλες
- 1 1/2 κιλό μοσχάρι σε κύβους (ελιά, σπάλα)
- 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
- 1 κιλό κυδώνια σε μπαστουνάκια
- 1 κιλό πράσα σε ροδέλες
- Αλατοπίπερο
- 1 αυγό
Εκτέλεση
- Βάζετε το αλεύρι και το αλάτι σε μπολ. Ζεσταίνετε το νερό με το βούτυρο σε κατσαρολάκι και το ρίχνετε στο αλεύρι μαζί με τον κρόκο. Ζυμώνετε καλά, να γίνει μαλακή ζύμη. Πλάθετε σε μπάλα, σκεπάζετε με βρεγμένη πετσέτα κουζίνας και αφήνετε τη ζύμη να σταθεί για 1 ώρα.
- Στο μεταξύ, σε κατσαρόλα βράζετε το κρέας, τα κρεμμύδια και το βούτυρο με 2 φλιτζάνια νερό για περίπου 1 ώρα, ώσπου να μαλακώσει το κρέας. Ρίχνετε μέσα τα κυδώνια και τα πράσα, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε για 30 λεπτά, να εξατμιστούν τα υγρά.
- Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο. Στρώνετε με τα 2/3 της ζύμης βουτυρωμένο ταψί, να καλύψει τη βάση και τα πλαϊνά. Αδειάζετε μέσα τη γέμιση με το κρέας και σκεπάζετε με την υπόλοιπη ζύμη, πιέζοντας τις άκρες να κολλήσουν καλά. Αλείφετε με το αυγό και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35-40 λεπτά.