Κρεατόπιτα Μικρασιάτικη
Για μεγάλο ταψί:
Υλικά
- 1 κιλό κρέας χοιρινό
- 1 κιλό κρέας αρνάκι
- 1/2 κιλό κρεμμύδια ξερά
- 1/2 φλιτζάνια τσαγιού βούτυρο
- 1 φλιτζάνια τσαγιού, ρύζι
- 1 φλιτζάνια τσαγιού σταφίδες ξανθές
- 1 φλιτζάνια τσαγιού αμύγδαλα ασπρισμένα και κομμένα
- 1 κουταλιές σούπας σούπας κοφτή κανέλα
- 1 κουταλιές σούπας γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιές σούπας γλυκού πιπέρι
- 400 γραμμάρια φύλλα
Εκτέλεση
- Κόβετε το κρέας σε κύβους, το πλένετε και το σοτάρετε με βούτυρο. Το βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και στο ίδιο βούτυρο σοτάρετε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες. Όταν σοταριστεί το κρεμμύδι ρίχνετε το κρέας και προσθέτετε το αλάτι και ανάλογο νερό για να βράσουν. Προς το τέλος ρίχνετε και το ρύζι. Όταν απορροφηθούν τα υγρά αποσύρετε από την φωτιά και προσθέτετε τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, την κανέλα και το πιπέρι και αφήνετε την γέμιση να κρυώσει λίγο, με σκεπασμένη την κατσαρόλα για να φουσκώσουν οι σταφίδες. Στρώνετε την πίτα: βάζετε τα μισά φύλλα με λάδι και αδειάζετε μέσα το μείγμα, στρώνετε καλά και καλύπτετε την επιφάνεια με τα υπόλοιπα φύλλα Στο τέλος χαράζετε την πίτα καλά και όχι μόνο τα επάνω φύλλα, ρίχνετε λίγο βούτυρο, την ραντίζετε με λίγο νερό και την ψήνετε στους 170°C -180°C, ώρα περίπου.