Κρεατόπιτα: Μια απλή και νόστιμη συνταγή
Μια απλή και νόστιμη συνταγή
- Total Time: 2 hours 15 minutes
- Yield: 16
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 30 γραμμάρια μαγιά
- 150ml χλιαρό γάλα
- 2 αυγά
- Ζωμός κρέατος
- 1 κουταλιές σούπας βούτυρο
Γέμιση:
- 1 κιλό μοσχάρι ή αρνάκι σε μικρούς κύβους
- 1 κιλό μυζήθρα γλυκιά θρυμματισμένη
- 4–5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 κουταλιές σούπας δυόσμος ψιλοκομμένος
- 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
- 1 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε τη ζύμη:
- Διαλύετε τη μαγιά στο γάλα, προσθέτετε λίγο αλεύρι και ανακατεύετε, να γίνει ομοιογενής χυλός.
- Σκεπάζετε με πετσέτα κουζίνας και αφήνετε σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει.
- Προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι, τα αυγά, το βούτυρο και ανακατεύετε.
- Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε μέσα τόσο ζωμό, ώστε να γίνει μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
- Την σκεπάζετε και την αφήνετε να σταθεί.
Ετοιμάζετε τη γέμιση:
- Ζεσταίνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα και τηγανίζετε τα κρεμμυδάκια για μερικά λεπτά, να μαλακώσουν.
- Προσθέτετε τον δυόσμο και το κρέας και τηγανίζετε για 15 λεπτά.
- Αλατοπιπερώνετε.
- Βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το τυρί και την κρέμα γάλακτος.
- Ανακατεύετε, απλώνετε τη ζύμη σε φύλλο επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Ακουμπάτε το 2/3 της ζύμης σε μακρόστενο ταψί (20X30 εκ.), να καλύψει τη βάση και τα πλαϊνά.
- Αδειάζετε μέσα τη γέμιση με το κρέας, σκεπάζετε με την υπόλοιπη ζύμη και πιέζετε τις άκρες, να κολλήσουν καλά.
- Γαρνίρετε την επιφάνεια με κομμάτια από τη ζύμη, αλείφετε με αυγό και βάζετε στον φούρνο.
- Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 1 1/2 -2 ώρες.
- Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο, αν δείτε ότι αρπάζει η επιφάνεια της πίτας.
- Βγάζετε, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
- Prep Time: 15 mins
- Cook Time: 2 hours
- Category: Ορεκτικό
- Method: Ψήσιμο
- Cuisine: Ελληνική