Κρέμα καραμελέ

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Κρέμα καραμελέ

Θερμίδες: 210 Μέτρια Μερίδες: 6

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 5 φλιτζάνια γάλα
  • Άρωμα βανίλιας ή λεμονιού
  • 6 αυγά

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε στη φωτιά, σε μικρό τηγάνι, το 1 φλιτζάνια ζάχαρη με λίγες κουταλιές σούπας νερό και 2-3 σταγόνες λεμονιού να βράσει. Όταν πάρει σκούρο καστανό χρώμα, τη ρίχνουμε μέσα στη φόρμα. Παίρνουμε στα χέρια, με πετσέτα, τη Φόρμα και τη γυρνάμε σιγά απ’ όλες τις μεριές να αλειφτεί με την καραμέλα, ως ένα δάχτυλο κάτω από τα χείλη της, ωσότου κρυώσει η καραμέλα και στέκει μόνη της στις πλευρές της φόρμας. Την αφήνουμε τότε να κρυώσει εντελώς. Βάζουμε το γάλα στη φωτιά και μόλις πάρει βράση, το αποσύρουμε και ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, να λιώσει, καθώς και το άρωμα βανίλιας. Σπάζουμε τα αυγά μέσα σε λεκάνη, τα χτυπάμε με σύρμα, ρίχνοντας λίγο λίγο το γάλα, μέχρι που να το ρίξουμε όλο. Τα χτυπάμε λίγο ακόμα και αδειάζουμε στη φόρμα. Σκεπάζουμε τη φόρμα και τη βάζουμε σε κατσαρόλα ατμού ή σε κοινή κατσαρόλα βαθιά με ζεστό νερό που να φτάνει ως το μέσο της φόρμας με την κρέμα. Τη σκεπάζουμε κι αυτή κι αφήνουμε έτσι την κρέμα να ψηθεί για μία ώρα περίπου σε πολύ σιγανή φωτιά, προσέχοντας να μην πάρει βράση το νερό της κατσαρόλας (γιατί τότε θα κόψει η κρέμα), αλλά να σιγοψηθεί η κρέμα μόνο με τον ατμό. καταλαβαίνουμε ότι έχει ψηθεί όταν αποκτηθεί κάποια ελαστικότητα και πυκνότητα γιαουρτιού. Τη βγάζουμε τότε, την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και την ξεφορμάρουμε, αναποδογυρίζοντας τη φόρμα, προσεκτικά, σε πιατέλα.
  2. Κρέμα καραμέλα σε φορμάκια:
  3. Την ετοιμάζουμε ακριβώς όπως την κρέμα καραμέλα φόρμας, με τη διαφορά ότι τη βάζουμε να ψηθεί σε μικρά φορμάκια. αφού πρώτα τα επαλείψουμε με μια κουταλιές σούπας καραμέλα το καθένα και βουτυρώσουμε όσα μέρη του δεν αλειφτούν. Τα γεμίζουμε με την κρέμα και τα βάζουμε μέσα σε ταψί, με δύο δάχτυλα νερό, να ψηθούν για 20-25 λεπτά χωρίς όμως να βράζει το νερό. Όταν κρυώσουν τα ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
  • Author: Aggela

 

Leave a Reply Ακύρωση απάντησης