Κρεμμυδόψωμο με κάρι
Χρόνος ετοιμασίας: περίπου 90 λεπτά Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά Φούρνος Ηλεκτρικός: 180 (προθερμασμένος) Υγραερίου: Θέση 3-4 (προθερμασμένος)
Υλικά
- 400 γραμμάρια αλεύρι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 2 κουταλάκια ζάχαρη
- 1 κουταλιές γλυκού αλάτι
- 1 1/2 κουταλιές γλυκού σκόνη κάρυ
- 1 πρέζα πάπρικα, αλεσμένη
- 1 φλιτζάνια χλιαρό γάλα
- 50 γραμμάρια λιωμένο κρύο βούτυρο
- 200–250 γραμμάρια κρεμμύδια
- 1 κρόκος αβγού
- 1 κουταλιές σούπας γάλα
Εκτέλεση
- Κοσκινίστε σε λεκανάκι το αλεύρι και ανακατώστε με τη μαγιά. Προσθέστε το αλάτι, τη ζάχαρη, το κάρι, την πάπρικα, το γάλα και το βούτυρο. Ζυμώστε με το ειδικό εξάρτημα ζύμης του μίξερ, πρώτα στη χαμηλή ταχύτητα και μετά στην πιο υψηλή, ώσπου να γίνει η ζύμη λεία (περίπου 5 λεπτά). Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε τη σε ζεστό μέρος να ανέβει. Ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια, Πασπαλίστε τη ζύμη με αλεύρι, βγάλτε τη στον πάγκο και ζυμώστε ξανά μαζί με το κρεμμύδι. Πλάστε μια φραντζόλα και βάλτε την πάνω σε χαρτί φούρνου καλυμμένο με λαδόχαρτο. Χαράξτε την επιφάνεια της ζύμης λοξά σε 4-5 σημεία. Χτυπήστε τον κρόκο με το γάλα και αλείψτε την επιφάνεια. Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε τη σε ζεστό μέρος να ανέβει, Βάλτε το ψωμί στο φούρνο.