Κροκέτες μπακαλιάρου με σκορδαλιά
Υλικά
- 400 γραμμάρια παστός μπακαλιάρος
- 4 μέτριες πατάτες
- 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
- 2 κουταλιές σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1/2 κουταλιές γλυκού μαύρο πιπέρι
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Σκορδαλιά
- 10 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
- 5 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- 1/4 φλιτζάνια ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές σούπας χυμός λεμονιού
- 1 κουταλιές σούπας νερό
- 2 κουταλιές σούπας αμύγδαλο κοπανισμένο
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Μουλιάστε τον μπακαλιάρο σε κρύο νερό μια νύχτα. Στραγγίστε τον, βάλτε τον σε κατσαρόλα με κρύο νερό και σιγοβράστε τον ξεσκέπαστο 15 λεπτά, Στραγγίστε και στεγνώστε τον με απορροφητικό χαρτί. Αφαιρέστε το δέρμα και τα κόκαλα και μαδήστε τον σε μικρά κομμάτια. Βράστε τις πατάτες ώσπου να μαλακώσουν, στραγγιστέ και πολτοποιήστε τες. Ανακατώστε τον μπακαλιάρο, την πατάτα, το κρεμμύδι, το μαϊντανό και το πιπέρι. Με υγρά χέρια πλάστε κροκέτες από το μείγμα. Βάλτε τις κροκέτες σε λαδωμένο ταψί και ψήστε τες σε μέτρια δυνατό φούρνο 10 λεπτά. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στο μέτριο και ψήστε τες 20 λεπτά ακόμη ώσπου να ροδίσουν. Σερβίρετε τις κροκέτες με σκορδαλιά.
Σκορδαλιά:
- Αφαιρέστε την κόρα από το ψωμί. Μουλιάστε το σε κρύο νερό 2 λεπτά, στραγγιστέ και πιέστε να φύγει το νερό. Διαλύστε και ανακατώστε το καλά με τα υπόλοιπα υλικά.