ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΤΥΡΙ
Υλικά
- 350 γραμμάρια ρύζι μακρύκοκκο
- 700 γραμμάρια νερό
- 3 αυγά
- 700 γραμμάρια τυρί Γκούντα ή κασέρι ή τσένταρ τριμμένο
- 1 1/4 κουταλιές γλυκού μοσχοκάρυδο σκόνη
- 3 κουταλιές σούπας λάδι
- Αλατοπίπερο
- ΣΑΛΤΣΑ:
- 50 γραμμάρια βούτυρο
- 2 μεγάλες ντομάτες σε φέτες
- 150 γραμμάρια τυρί κότατζ
- 2 κουταλιές σούπας κρεμμυδάκια φρέσκα,ψιλοκομμένα ή τσάιβς
- 1 κουταλιές σούπας ντοματοπελτές
Εκτέλεση
- Βάζετε το ρύζι με το νερό και αλάτι να βράσουν. Ανακατεύετε, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 15 λεπτά να μαλακώσει. Ξεσκεπάζετε και σιγοβράζετε για 2-3 λεπτά ακόμα να απορροφηθεί όλο το νερό και το ρύζι να είναι λίγο πιο μαλακό. Αλατοπιπερώνετε και μόλις κρυώσει λίγο ρίχνετε μέσα τα αυγά και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε το τυρί και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε και μόλις κρυώσει καλά πλάθετε κροκέτες στρογγυλές (2,5-3 εκ. πάχος). Βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα. Σε κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο και τηγανίζετε τις ντομάτες για 2 λεπτά. Προσθέτετε το τυρί κότατζ, τα κρεμμυδάκια και τον ντοματοπελτέ. Αλατοπιπερώνετε και βράζετε για 2-3 λεπτά να φύγουν τα υγρά. Ζεσταίνετε το λάδι στο τηγάνι και τηγανίζετε τις κροκέτες για 10 λεπτά, γυρνώντας μία φορά με σπάτουλα να ροδοκοκκινίσουν. Σερβίρετε με τη σάλτσα ντομάτας σε μπολάκι χωριστά.