Κροκέτες ρυζιού με γαρίδες και πράσα
για 6 άτομα:
Υλικά
- 350 γραμμάρια ρύζι γλασέ
- 200 γραμμάρια γαρίδες βρασμένες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες αν είναι μεγάλες
- 1 πράσο (ψιλοκομμένο το λευκό μέρος)
- 50 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο
- 100 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη ή άλλο πικάντικο τυρί
- 4 αυγά
- φρυγανιά τριμμένη
- αλεύρι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Σοτάρετε το πράσο στο μισό βούτυρο και το μαγειρεύετε με σκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνετε τις γαρίδες. αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύετε για 1 -2 λεπτά.
- Βράζετε το ρύζι σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Το σουρώνετε και το ανακατεύετε με το υπόλοιπο βούτυρο όσο είναι ακόμα ζεστό. Προσθέτετε το τριμμένο τυρί, ανακατεύετε με ένα αυγό ελαφρά χτυπημένο και πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνετε μια κουταλιές σούπας από το ρύζι, σχηματίζετε ένα μπαλάκι στην παλάμη σας και βάζετε στο κέντρο λίγο από το μείγμα πράσου-γαρίδας.. Πλάθετε καλά και φτιάχνετε μια μπάλα λίγο μεγαλύτερη από το μέγεθος ενός καρυδιού. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Βάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, σε ένα δεύτερο τα υπόλοιπα αυγά χτυπημένα με ελάχιστο νερό και σε ένα τρίτο την τριμμένη φρυγανιά. Αλευρώνετε τις κροκέτες,, τις περνάτε από τα χτυπημένα αυγά και, τέλος, από την τριμμένη φρυγανιά. Τις αφήνετε στο ψυγείο να σφίξουν για 30 λεπτά.
- Ζεσταίνετε σε βαρύ τηγάνι μπόλικο ελαιόλαδο και τηγανίζετε τις κροκέτες μέχρι να ροδίσουν πρώτα από τη μία και ύστερα από την άλλη πλευρά. Τις μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν από το περιττό λάδι. Τις σερβίρετε ζεστές, για πρώτο πιάτο, μαζί με πράσινη σαλάτα.