Κρουασάν με ξηρούς καρπούς και πάστα αμυγδάλου
Φούρνος Ηλεκτρικός: 200 (προθερμασμένος) Υγραερίου: Θέση 3-4 (προθερμασμένος) Χρόνος ετοιμασίας: περίπου 3 ώρες Χρόνος ψησίματος: 15-20 λεπτά περίπου 12 κομμάτια
Υλικά
- 400 γραμμάρια αλεύρι
- 40 γραμμάρια μαγιά μπίρας
- 30 γραμμάρια ζάχαρη
- 250ml κρύο γάλα
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 αυγά
- 30 γραμμάρια κρύο βούτυρο
- 250 γραμμάρια κρύο βούτυρο, ψιλοκομμένο
- 40 γραμμάρια κοπανισμένα φουντούκια, καρύδια και αμύγδαλο
- 100 γραμμάρια ξερά βερίκοκα ψιλοκομμένα
- 1 ασπράδι αβγού
- 75 γραμμάρια πάστα αμυγδάλου
- 1 ασπράδι αβγού
- 25 γραμμάρια τρούφα σοκολάτας
- 3 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος
- 1–2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
Εκτέλεση
- Κοσκινίστε το αλεύρι και ανοίξτε στη μέση μια λακκούβα. Θρυμματίστε μέσα τη μαγιά και ανακατώστε με λίγη ζάχαρη και ζεστό γάλα. Περιμένετε λίγο να γίνει η μαγιά. Προσθέστε το αλάτι, τα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη, 30 γραμμάρια βούτυρο και το υπόλοιπο γάλα. Ζυμώστε με το ειδικό εξάρτημα ζύμης του μίξερ, πρώτα στη χαμηλή ταχύτητα και μετά στην πιο υψηλή, ώσπου να γίνει η ζύμη λεία (περίπου 5 λεπτά). Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε τη σε ζεστό μέρος να ανέβει. Ανοίξτε τη ζύμη σε ορθογώνιο 20×35 εκ. Τοποθετήστε το κρύο κομματάκια βούτυρο στη μισή επιφάνεια, διπλώστε τη ζύμη στη μέση και πατήστε την ελαφρά με πλάστη. Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο 30×40 εκ, Διπλώστε μέσα τις μικρές πλευρές, σχηματίζοντας τρία στρώματα, Βάλτε στο ψυγείο 15 λεπτό. Επαναλάβετε τη διαδικασία άλλες 2-3 φορές, βάζοντας στο ψυγείο ενδιάμεσα. Ανοίξτε τη ζύμη σε ορθογώνιο 50×40 εκ, και κόψτε στα δύο κατά μήκος σε δύο μέρη 50×20 εκ. Με χάρακα και μαχαίρι κόψτε κάθε κομμάτι σε τρίγωνα. Ανακατώστε τους ξηρούς καρπούς και τα βερίκοκα με το ασπράδι, Ζυμώστε την πάστα αμυγδάλου με το μείγμα και μοιράστε το στα τρίγωνα, Πασπαλίστε τη γέμιση με τρούφα σοκολάτας. Τυλίξτε τα τρίγωνα από τη μεγάλη πλευρά και γυρίστε τις άκρες ελαφρά προς τα μέσα. Βάλτε τα πάνω σε βουτυρωμένο χαρτί φούρνου. Σκεπάστε και αφήστε να ανέβουν. Αλείψτε τα κρουασάν με κρέμα γάλακτος και πασπαλίστε με τρούφα σοκολάτας.