Κρουασάν πικάντικα
Χρόνος ετοιμασίας: περίπου 60 λεπτά, χωρίς το χρόνο στραγγίσματος και ξεκούρασης Χρόνος ψησίματος: 20-25 λεπτά περίπου 30 κομμάτια Φούρνος Ηλεκτρικός 200′ (προθερμασμένος) Υγραερίου: Θέση 3-4 (προθερμασμένος)
Υλικά
- 250 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι (ή μυζήθρα ή ξινή κρέμα γάλακτος)
- 250 γραμμάρια αλεύρι
- 1/4 κουταλιές γλυκού αλάτι
- πιπέρι
- μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 250 γραμμάρια κρύο βούτυρο ή μαργαρίνη
- 300 γραμμάρια ζαμπόν, σε λεπτές φέτες
- 1 κρόκος αβγού
- 1 κουταλιές σούπας γάλα
Εκτέλεση
- Αφήστε το γιαούρτι να στραγγίσει μέσα σε τουλουπάνι. Κοσκινίστε σε λεκανάκι το αλεύρι και ανακατώστε με το αλάτι και τα μυρωδικά. Προσθέστε το βούτυρο και το γιαούρτι. Ζυμώστε με το ειδικό εξάρτημα ζύμης του μίξερ. Τυλίξτε τη ζύμη σε αλουμινόχαρτο και βάλτε τη στο ψυγείο να ξεκουραστεί τουλάχιστον 1 ώρα. Ανοίξτε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε πάχος 3-4 χιλ. Κόψτε με τροχό κοπής σε λωρίδες 14 εκ, και μετά σε τρίγωνα. Κόψτε τις φέτες ζαμπόν σε δύο λωρίδες. Καλύψτε με ζαμπόν τα τρίγωνα, τυλίξτε από τη μεγάλη πλευρά σε κρουασάν και βάλτε τα πάνω σε βουτυρωμένο χαρτί φούρνου. Χτυπήστε τον κρόκο με το γάλα και αλείψτε την επιφάνεια τους. Βάλτε τα στο φούρνο και ψήστε ώσπου να πάρουν χρυσαφί χρώμα.