Λαζάνια με γέμιση κιμά

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Λαζάνια με γέμιση κιμά

Υλικά

  • 1/2 κιλό λαζάνια ή ανάλογα το ταψί (αρκεί να είναι μακρόστενο)
  • 400 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο
  • 250 γραμμάρια ντομάτα τριμμένη ή κονκασέ
  • 1 κ. Σ πελτέ διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό ή ένα ποτήρι γάλα φρέσκο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • μία κόκκινη καυτερή πιπερίτσα ή ταμπάσκο (προαιρετικά)
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 κ. Σ μαϊντανό ξερό ψιλοκομμένο
  • ρίγανη
  • αλατοπίπερο
  • κανέλα τριμμένη
  • 1/2 φλιτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο
  • λίγη μαργαρίνη
  • λίγη φρυγανιά τριμμένη
  • 1 1/2 κούπα τυριά τριμμένα (ότι σας αρέσει)

Για την μπεσαμέλ:

  • 1/2 λίτρο γάλα
  • 2 κ. Σ βούτυρο
  • 2 κ. Σ αλεύρι
  • λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο

Εκτέλεση

  1. ΔΕΝ βράζουμε τα λαζάνια. Ετοιμάζουμε την σάλτσα του κιμά βάζοντας το λάδι σε κατσαρόλα με το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον κιμά μαζί. Ανακατεύουμε με 2 πιρούνια να αχνιστεί καλά, μέχρι να αρχίσει να τσιγαρίζεται. Ρίχνουμε τότε τα μπαχαρικά και την σάλτσα. Κατεβάζουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσει ο κιμάς για 15′.
  2. Ρίχνουμε τότε και τον διαλυμένο πελτέ και το μαϊντανό. Δεν αφήνουμε να βράσει πάλι το μείγμα. Πρέπει να γίνει αρκετά νερουλή γιατί με αυτή την σάλτσα θα βράσουν τα λαζάνια. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο μακρόστενο πυρέξ και το πασπαλίζουμε φρυγανιά.
  3. Βάζουμε μία στρώση φύλλα λαζάνια και από πάνω σάλτσα. Ξαναβάζουμε τώρα μία στρώση λαζάνια, σάλτσα και πασπαλίζουμε με τυριά. Σκεπάζουμε πάλι με λαζάνια και φροντίζουμε η τελευταία μας στρώση να είναι σάλτσα και τυρί. Ρίχνουμε όλη την σάλτσα μας να μουλιάσουν τα ζυμαρικά
  4. Ετοιμάζουμε μία μπεσαμέλ με: το βούτυρο να λιώσει σε κατσαρολίτσα. Αμέσως ρίχνουμε το αλεύρι, λίγο αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε με σύρμα γρήγορα να χρυσίσει το αλεύρι και ρίχνουμε σιγά σιγά και το γάλα να πήξει η κρέμα. Αν θέλουμε σπάμε και 1 αυγό στην κρέμα.
  5. Απλώνουμε την κρέμα πάνω από το φαγητό και ψήνουμε περίπου 1 ώρα στους 170′. Δέκα λεπτά πριν το βγάλουμε πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι να ροδίσει η κρούστα.
  • Author: Aggela

 

Leave a Reply