Λουκούμια Συριανά
για 48 λουκούμια αμυγδάλου
Υλικά
- 3 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 3 1/2 φλιτζάνια νερό
- 1/2 φλιτζάνια νισεστέ
- ο χυμός 1/2 λεμονιού
- 1 κουταλιές γλυκού μαστίχα κοπανισμένη ή άρωμα περγαμόντου ή τριαντάφυλλου)
- 2–3 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
- 3/4 του φλιτζάνια αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροκοπανισμένα
- ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
- Βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το νισεστέ. Ανακατεύετε με τον αυγοδάρτη να διαλυθεί ο νισεστές και τα βράζετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Συνεχίζετε το ανακάτεμα 4′-5′ μέχρι να πήξει το μείγμα και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Το μείγμα θα είναι έτοιμο όταν εμφανιστούν στην επιφάνεια του μεγάλες φουσκάλες. Προσθέτετε το άρωμα που θέλετε, το χρώμα και τα αμύγδαλα. Ανακατεύετε 2-3 λεπτά περίπου. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα 30′-40′ ακόμη. Πασπαλίζετε τον πάτο ενός ταψιού 20×20 εκ. με ζάχαρη άχνη και απλώνετε μέσα το μείγμα. Ισιώνετε με βρεγμένη σπάτουλα για να έχει παντού το ίδιο πάχος. Ξαναπασπαλίζετε με άχνη και το αφήνετε 24 ώρες. Κόβετε τα λουκούμια σε μικρά τετράγωνα κομμάτια, τα τυλίγετε σε άφθονη ζάχαρη άχνη και τα διατηρείτε σε μεταλλικό κουτί.