Μάφινς
Φούρνος Ηλεκτρικός: 180 (προθερμασμένος) Υγραερίου: Θέση 2-3 (προθερμασμένος) Χρόνος ετοιμασίας: περίπου 80 λεπτά Χρόνος ψησίματος: περίπου 20 λεπτά 12-14 κομμάτια
Υλικά
- 400 γραμμάρια αλεύρι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κουταλιές γλυκού αλάτι
- 50 γραμμάρια ζάχαρη
- 250ml χλιαρό γάλα ή κρέμα γάλακτος
- 50 γραμμάρια λιωμένο κρύο βούτυρο
- 1 κρόκος αβγού
- 1 κουταλιές σούπας γάλα
Συμβουλή
- Αν δεν έχετε την ειδική φόρμα για μάφινς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πυρίμαχα σκεύη διαμ. 7,5 εκ. ή χάρτινες θήκες ή να φτιάξετε φόρμες, φορμάροντας αλουμινόχαρτο πάνω σε ένα αναποδογυρισμένο ποτήρι.
Εκτέλεση
- Κοσκινίστε σε λεκανάκι το αλεύρι και ανακατώστε με τη μαγιά, Προσθέστε το αλάτι, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το γάλα ή την κρέμα γάλακτος.
- Ζυμώστε με το ειδικό εξάρτημα ζύμης του μίξερ, πρώτα στη χαμηλή ταχύτητα και μετά στην πιο υψηλή, ώσπου να γίνει η ζύμη λεία (περίπου 5 λεπτά). Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε τη σε ζεστό μέρος να ανέβει.
- Πασπαλίστε τη ζύμη με αλεύρι, βγάλτε τη στον πάγκο και ζυμώστε ξανά. Με αλευρωμένα δάχτυλα χωρίστε τη ζύμη σε 12-14 μπαλάκια (διαμ. περίπου 4 εκ.) και βάλτε τα μέσα σε βουτυρωμένη φόρμα για μάφινς. Βάλτε τα σε βουτυρωμένες φόρμες 30×10 εκ. Χτυπήστε τον κρόκο με το νερό και αλείψτε την επιφάνεια. Σκεπάστε και αφήστε να ανέβουν. Βάλτε τη φόρμα στη σχάρα του φούρνου στη χαμηλότερη θέση.
- Σερβίρετε τα μάφινς μόλις βγουν.