Μακαρόνια φούρνου με λαχανικά
Υλικά
- ½ κιλό μακαρόνια χοντρά
- 1 φλιτζάνια ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 κολοκύθια μικρά
- 3 μελιτζάνες
- 2 πιπεριές
- 1 καρότο
- 300 γραμμάρια φασολάκια φρέσκα
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κλωνάρια βασιλικό ψιλοκομμένο
- 5 ντομάτες ξεφλουδισμένες
- Αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
Εκτέλεση
- Σοτάρετε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι με το μισό λάδι, προσθέτετε τις ντομάτες τριμμένες και τα σιγοβράζετε. Κόβετε τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες σε μικρούς κύβους, τις πιπεριές σε μπαστουνάκια, το καρότο σε ροδέλες και τα φασόλια στη μέση. Ρίχνετε σε ένα τηγάνι το υπόλοιπο λάδι (αφού κρατήσετε μία κουταλιές σούπας) και τα σοτάρετε λίγα λίγα. Τα προσθέτετε στην κατσαρόλα μαζί με το μαϊντανό, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Τα σιγοβράζετε, ώσπου να μαλακώσουν λίγο και να μείνουν με λίγη σάλτσα, και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Βράζετε σε κατσαρόλα νερό, ρίχνετε λίγο αλάτι και τα μακαρόνια. Τα βράζετε αλ ντέντε και τα σουρώνετε. Αλείφετε με λάδι ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνετε τα μισά μακαρόνια. Απλώνετε τη μισή σάλτσα, στρώνετε τα υπόλοιπα μακαρόνια και τέλος την υπόλοιπη σάλτσα. Ψήνετε στους 190 βαθμούς για 40 λεπτά. Αφού κρυώσει λίγο το φαγητό, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
- Για να μην ξεραθούν τα μακαρόνια, καλό είναι να σκεπάσετε το σκεύος και λίγο πριν το βγάλετε από το φούρνο να το ξεσκεπάσετε.