Μακαρονόπιτα
για 20-25 κομμάτια:
Υλικά
- 8 φύλλα για πίτες
- 400 γραμμάρια μακαρόνια χοντρά
- 600 γραμμάρια διάφορα τυριά χοντροτριμμένα (φέτα, κεφαλογραβιέρα, μυζήθρα, κλπ.)
- 5 αυγά και 1 για το άλειμμα
- 1 1/2 φλιτζάνια γάλα
- 1/2 φλιτζάνια βούτυρο λιωμένο
- 1/2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζετε τα μακαρόνια μέχρι να μαλακώσουν και τα στραγγίζετε. Τα βουτυρώνετε με τέσσερις κουταλιές σούπας από το βούτυρο και προσθέτετε τα τυριά. Χτυπάτε τα πέντε αυγά και προσθέτετε το γάλα και το πιπέρι. Αν τα τυριά δεν είναι πολύ αλμυρά, προσθέτετε και λίγο αλάτι. Τα αναμιγνύετε με τα μακαρόνια. Προθερμαίνετε το φούρνο τους 180°C. Στρώνετε τρία φύλλα στο ταψί, αλείφοντας τα ενδιάμεσα με βούτυρο και ελαιόλαδο. Αφήνετε τις άκρες να εξέχουν από το ταψί. Στρώνετε τα μισά μακαρόνια πάνω στα φύλλα και τα σκεπάζετε με δύο φύλλα αλειμμένα με βούτυρο και ελαιόλαδο. Απλώνετε και τα υπόλοιπα μακαρόνια και τα σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα. Γυρίζετε προς τα μέσα και διπλώνετε τις άκρες των φύλλων γύρω γύρω στο ταψί. Χτυπάτε το ένα αυγό μαζί με μία κουταλιές σούπας σούπας νερό και αλείφετε το πάνω φύλλο. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, ραντίζετε την επιφάνεια με λίγο νερό και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου.