Μακεδονίτικη πρασόπιτα
για 8 άτομα:
Υλικά
- 450 γραμμάρια έτοιμο φύλλο για πίτες
- 1/2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνια βούτυρο φρέσκο, λιωμένο
- 2 κρόκους αβγών
Για τη γέμιση:
- 3 πράσα μέτρια, καθαρισμένα, πλυμένα και ψιλοκομμένα
- 600 γραμμάρια φέτα τριμμένη
- 1/2 φλιτζάνια τραχανά γλυκό (προαιρετικά)
- 1/4 φλιτζάνια άνηθο ψιλοκομμένο
- 3 αυγά
- 1/2 κουταλιές γλυκού πιπέρι άσπρο
Εκτέλεση
- Τρίβετε τα πράσα με αλάτι και τα αφήνετε να βγάλουν τα υγρά τους σε σουρωτήρι. Τα στύβετε καλά με τα χέρια. Χτυπάτε τα αυγά, τα αναμιγνύετε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και προσθέτετε τα πράσα. Τα ανακατεύετε και δοκιμάζετε για αλάτι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Στρώνετε δύο φύλλα σε στενόμακρο ταψί, αλείφοντας τα ενδιάμεσα με βούτυρο και λάδι. Κρατάτε δύο φύλλα για να καλύψετε την πίτα και τα σκεπάζετε με μια υγρή πετσέτα για να μη στεγνώσουν. Χωρίζετε τη γέμιση ανάλογα με τα φύλλα που έχετε. Στρώνετε φύλλα και γέμιση εναλλάξ στο ταψί, αλείφοντας κάθε φορά το φύλλο με βούτυρο και λάδι. Καλύπτετε με τα δύο φύλλα που έχετε κρατήσει και κλείνετε την πίτα. Τη χαράζετε με μυτερό μαχαίρι κατά μήκος σε τέσσερις πέντε λωρίδες. Ανακατεύετε τους κρόκους με ένα κουταλιές γλυκού νερό και αλείφετε την επιφάνεια της πίτας. Την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου. Την αφήνετε λίγο να κρυώσει, την κόβετε και τη σερβίρετε.