Μαριδόπιτα – μια διαφορετική πίτα για μερακλήδες

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Μαριδόπιτα

Η μαριδόπιτα είναι μια παραδοσιακή ελληνική πίτα που συνδυάζει την τρυφερότητα του μαριδιού με τη νοστιμιά της φέτας και της ντομάτας, όλα τυλιγμένα σε τραγανό φύλλο κρούστας ή σπιτικό φύλλο. Ακολουθήστε αυτήν τη συνταγή για να απολαύσετε μια αυθεντική ελληνική γεύση:

  • Total Time: 65 mins
  • Yield: 8

Υλικά

2 σπιτικά φύλλα για πίτα ή 400 γραμμάρια φύλλο κρούστας

1 κιλό μαριδάκι ψιλό

3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες

23 μεγάλες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες

200 γραμμάρια τυρί φέτα θρυμματισμένη

Μαϊντανός ψιλοκομμένος

Αλατοπίπερο

Σουσάμι

Εκτέλεση

Προετοιμασία μαριδας:

Αν το μαριδάκι είναι πολύ ψιλό, απλά το ξεπλένετε. Αν είναι λίγο μεγαλύτερο, αφαιρείτε τα κεφαλάκια του. Ξεπλένετε καλά, αλατοπιπερώνετε και το αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσει.

Ετοιμασία φόρμας:

Αλείφετε με ελαιόλαδο μακρόστενη φόρμα διαστάσεων 10×30 εκ. Στρώνετε το ένα φύλλο στη βάση και στα πλαϊνά της φόρμας.

Στρώσιμο υλικών:

Τοποθετείτε μέσα τα μαριδάκια σε σειρές. Προσθέτετε τις ροδέλες του κρεμμυδιού και τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Πασπαλίζετε με άφθονο μαϊντανό και τη θρυμματισμένη φέτα. Περιχύνετε με το ελαιόλαδο.

Κλείσιμο πίτας:

Καλύπτετε τη γέμιση με το δεύτερο φύλλο. Πιέζετε τις άκρες ώστε να κολλήσουν τα φύλλα μεταξύ τους και πασπαλίζετε την επιφάνεια με λίγο σουσάμι.

Ψήσιμο:

Ψήνετε την πίτα στον φούρνο, προθερμασμένο στους 180 βαθμούς Κελσίου, για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας.

Σερβίρισμα:

Βγάζετε την πίτα από τον φούρνο και την σερβίρετε αμέσως.

Αυτή η μαριδόπιτα είναι ιδανική για μεσημεριανό ή βραδινό, συνοδευόμενη από μια δροσερή σαλάτα. Καλή σας όρεξη!

Notes

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταψάκι 30 εκατοστών ή μικρότερο αρκεί να προσαρμόσετε ανάλογα τις μαρίδες να χωράνε άνετα.

  • Author: Aggela
  • Prep Time: 15-20 mins
  • Cook Time: 30-35 mins
  • Category: Ορεκτικό
  • Method: Ψήσιμο
  • Cuisine: Ελληνική

Keywords: μαριδόπιτα

Leave a Reply Ακύρωση απάντησης