Μαριδόπιτα
Η μαριδόπιτα είναι μια παραδοσιακή ελληνική πίτα που συνδυάζει την τρυφερότητα του μαριδιού με τη νοστιμιά της φέτας και της ντομάτας, όλα τυλιγμένα σε τραγανό φύλλο κρούστας ή σπιτικό φύλλο. Ακολουθήστε αυτήν τη συνταγή για να απολαύσετε μια αυθεντική ελληνική γεύση:
- Total Time: 65 mins
- Yield: 8
Υλικά
2 σπιτικά φύλλα για πίτα ή 400 γραμμάρια φύλλο κρούστας
1 κιλό μαριδάκι ψιλό
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες
2–3 μεγάλες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
200 γραμμάρια τυρί φέτα θρυμματισμένη
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
Αλατοπίπερο
Σουσάμι
Εκτέλεση
Προετοιμασία μαριδας:
Αν το μαριδάκι είναι πολύ ψιλό, απλά το ξεπλένετε. Αν είναι λίγο μεγαλύτερο, αφαιρείτε τα κεφαλάκια του. Ξεπλένετε καλά, αλατοπιπερώνετε και το αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσει.
Ετοιμασία φόρμας:
Αλείφετε με ελαιόλαδο μακρόστενη φόρμα διαστάσεων 10×30 εκ. Στρώνετε το ένα φύλλο στη βάση και στα πλαϊνά της φόρμας.
Στρώσιμο υλικών:
Τοποθετείτε μέσα τα μαριδάκια σε σειρές. Προσθέτετε τις ροδέλες του κρεμμυδιού και τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Πασπαλίζετε με άφθονο μαϊντανό και τη θρυμματισμένη φέτα. Περιχύνετε με το ελαιόλαδο.
Κλείσιμο πίτας:
Καλύπτετε τη γέμιση με το δεύτερο φύλλο. Πιέζετε τις άκρες ώστε να κολλήσουν τα φύλλα μεταξύ τους και πασπαλίζετε την επιφάνεια με λίγο σουσάμι.
Ψήσιμο:
Ψήνετε την πίτα στον φούρνο, προθερμασμένο στους 180 βαθμούς Κελσίου, για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας.
Σερβίρισμα:
Βγάζετε την πίτα από τον φούρνο και την σερβίρετε αμέσως.
Αυτή η μαριδόπιτα είναι ιδανική για μεσημεριανό ή βραδινό, συνοδευόμενη από μια δροσερή σαλάτα. Καλή σας όρεξη!
Notes
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταψάκι 30 εκατοστών ή μικρότερο αρκεί να προσαρμόσετε ανάλογα τις μαρίδες να χωράνε άνετα.
- Prep Time: 15-20 mins
- Cook Time: 30-35 mins
- Category: Ορεκτικό
- Method: Ψήσιμο
- Cuisine: Ελληνική
Keywords: μαριδόπιτα